Първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното между Булгаргаз

...
Първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното между Булгаргаз
Коментари Харесай

В Турция пристига първият танкер с втечнен газ за България

Първият танкер с полутечен природен газ, според подписаното сред " Булгаргаз " ЕАД и турската компания " Боташ " съглашение за достъп до газовата инфраструктура на Турция, ще дойде през днешния ден на терминал " Marmara Ereglisi LNG ".

По този мотив от 11,00 ч локално време министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният шеф на " Булгаргаз " ЕАД Деница Златева ще посетят терминала, който се намира на 35 км източно от град Текирдаг на брега на Мраморно море, предадоха медиите.

Доставката на полутечен природен газ е от американската компания " Шениер ", която завоюва оповестения от публичния снабдител през месец септември 2022 година търг за обезпечаване на нужните количества за 2023 година, оповестиха от пресцентъра на " Булгаргаз ". Едно от изискванията на газовата компания за присъединяване в търга беше източниците на доставката на полутечен природен газ да бъдат от страни без наложени наказания, ембарго или каквито и да било търговски ограничавания.

Споразумението сред " Боташ " и " Булгаргаз " беше подписано в София на 3 януари тази година и е със период 13 години. С него българският публичен снабдител получи достъп до пет терминала за полутечен природен газ и газопреносната мрежа на Турция. Предвижда се 1,5 милиарда куб. метра газ да бъде трансфериран на година.

Танкерът, който ще дойде на 12 април, е за 50 млн. куб. метра, осведоми още в края на март изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева. Газовата компания е подписала контракт с доставчика и няма медиатори. Плаща се сумата за слот, регазификация, предпазване и транспорт до точката за междусистемно свързване сред България и Турция.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР