Първият секретар в руското посолство в София Владимир Русяев (името

...
Първият секретар в руското посолство в София Владимир Русяев (името
Коментари Харесай

Изгоненият руски дипломат опитал да вербува шефове на Военното разузнаване

Първият секретар в съветското посолство в София Владимир Русяев (името бе оповестено в съветското издание „ Взгляд “) контактувал с шефове на във Военното разузнаване. Дори опитал да ги вербува за сътрудници на съветското военно разузнаване към Генералния щаб, известно като ГРУ. Служители на ДАНС засекли тези контакти и уведомили прокуратурата.
Били употребявани СРС-та, които провокирали известни подозрения по отношение на лоялността на българските разузнавачи. Това описаха пред Фрог нюз източници от службите, които подчертаха, че към този момент това са единствено подозрения.

Това станало мотив за досъдебно произвеждане на Военноокръжната прокуратура против някогашния началник на работа „ Военна информация” в Министерството на защитата ген. Пламен Ангелов и сегашния ген. Светослав Даскалов. Причината е нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Според държавното обвиняване в интервала 01.04.2016 година – 01.05.2019 година са били издадени 504 позволения за достъп до информация на НАТО и Европейски Съюз, класифицирана като „ Секретно “ и „ Строго секретно “ в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация. Тези позволения са били издавани от чиновник по сигурността на информацията в Служба „ Военна информация “, а не от ръководителя на службата, както е написано в закона.

Прокуратурата разкри още, че в хода на следствието се събират доказателства и за осъществени злоупотреби с финансови средства и нарушавания на Закона за публичните поръчки в Служба " Военна информация " - МО. Информация за това се съдържа още веднъж в сигнали на ДАНС, отправени до прокуратурата. Със задачата да се ревизират тези подозрения е натоварена АДФИ, която прави финансова ревизия. Резултатите към момента не са оповестени обществено.

Предполага се, че точно данните за опити за рекрутиране от страна на Русяев, който по предопределение е бил обвързван с съветското военно разузнаване, са причините, поради които съветското Външно министерство не реагира остро на абсурда в София.

В процеса на следствие е открито, че и в други служби има има чиновници, осъществяващи нерегламетирани контакти с хора на съветското разузнаване. Включително и във Военна прокуратура. Засега това са единствено подозрения, само че те се ревизират.

Все още не е ясно дали скандалният случай е обвързван с дейностите на съветската държавна банка ВТБ по придобиването на Виваком за 300 млн евро и опита по-късно да компанията да бъде препродадена за над милиард. Ще имат ли храброст ДАНС и прокуратурата да разровят този величествен скандал, с който сега се занимава и Лондонския съд.

Случаят е докладван от Сотир Цацаров, заместникът му и претендент за стола му Иван Гешев, шефовете на ДАНС и външното и военното разузнаване, които бяха на скрито посещаване в Съединени американски щати наскоро. Като член на НАТО българската страна е задължена да осведоми своите сътрудници за сходни разкрития.

Странно е обаче мълчанието на държавното обвиняване по абсурда със чиновниците на съветското ГРУ, които бе открито, че са обитавали в България. Техният престой съответствува с опита за отравяне на предприемача Иван Гебрев, синът му и върховен чиновник във компанията. Според специалисти има връзка сред двете събития и в тази посока бяха изказванията на английските служби и дипломация. Прокуратурата у нас съобщи тогава, че ще проверява абсурда, само че до момента няма никакви данни това да се случва.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР