Първият работен ден след коледните празници започна и завърши с

...
Първият работен ден след коледните празници започна и завърши с
Коментари Харесай

След дългата почивка: Напрегнат ден за джипитата, малки паци...

Първият работен ден след коледните празници стартира и приключи с опашки пред лекарските кабинети. Болните обаче търпеливо и с схващане чакаха реда си, прилежно поставили защитна маска, какъвто е редът за влизане в лечебни заведения, видя кореспондент на „ Марица “ в ДКЦ 2. Поликлиниката до ресторант „ Стадиона “ беше много оживена през целия ден. 



Острите респираторни болести помрачиха празниците на доста пловдивчани. Обичайните недоволства са температура, изобилна хрема и кашлица, описват персонални лекари. Пациентите идват за обзор в първия вероятен работен ден, с цел да им се назначи съответно лекуване, а не да налучкват илачи от домашната аптечка. В болшинството от случаите става въпрос за банални, типично зимни вируси, сочи опитът на джипитата. Думите им се удостоверяват и от покупките в околните аптеки, където " най-оборотни " са сиропите за кашлица, капките за нос и температуропонижващите лекарства. 



Малките деца, които по закона на Мърфи, се разболяват постоянно преди или по време на празници,  също бяха честа панорама в коридорите на поликлиниката. По детски градини и ясли в Пловдив още преди празниците плъзна скарлатина. Силно заразното заболяване изправя косите на родителите, тъй като протича с висока температура, постоянно над 39 градуса и по-късно избива обривът. Проблемът е, че има случаи и на безсимптомно протичане на шарката и единственият метод е да се направи бърз тест в лаборатория. Тестовете са сходни на ковид-изследванията и костват 15 лв.. Резултатите излизат за половин час. 

Заради доста дребни пациенти ДКЦ -2 вкара иновация и употребява специфичен знак, който пази място на майки с деца на паркинга на здравното заведение. На бял декор с алено са изобразени точно фигурите на жена с малко. 



Заради празничната и непълна седмица обаче Министерство на здравеопазването и РЗИ не пуснаха нормалния си бюлетин, който демонстрира равнището на заболеваемост измежду хората.

Снимки от Наташа Манева

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР