Първият нов рудник в България за последните 40 години, разработен

...
Първият нов рудник в България за последните 40 години, разработен
Коментари Харесай

Рудник „Ада тепе” на „Дънди Прешъс металс” ЕАД беше официално открит

Първият нов рудник в България за последните 40 години, създаден от „ Дънди Прешъс Металс ", беше публично открит през днешния ден в Крумовград.

В церемонията взеха присъединяване ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Мариана Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на града Себихан Мехмед, ръководителят на „ Евромин " Марк Раховидас.

Специално за събитието дойдоха и членовете на борда на шефовете на Дънди Прешъс Металс и Дънди корпорация.

280 млн. лева е до в този момент инвестицията на „ Дънди прешъс металс " ЕАД в Крумовград. Близо 300 души към този момент работят в рудник „ Ада тепе " и обогатителната фабрика като 90% от тях са локални поданици. Предвидени са 17 млн. лева за развиване на инфраструктурата, опазването на здравето, образованието, спорта и запазване на културното завещание. Съвместно с община Крумовград компанията сътвори фонд за подкрепяне на микро, дребен и междинен бизнес за поощряване на предприемачеството на територията на общината. Финансовият запас на фонда е 5 млн. $ в идващите осем години.



Технологична оригиналност в областта на опазването на околната среда в минната промишленост е построеното от „ Дънди прешъс металс " ЕАД Интегрирано оборудване за предпазване на минни боклуци, което обезпечава цялостно преработване на индустриалните води и прогресивна рекултивация.

Рик Хаус, президент и основен изпълнителен шеф на „ Дънди Прешъс Металс " и Джонатан Гудмън, ръководител на Съвета на шефовете на „ Дънди Прешъс Металс " поздравиха формалните посетители и чиновниците на компанията от Челопеч и Крумовград за постигнатия триумф. Те увериха, че минно-обогатителният комплекс „ Ада тепе " ще продължи да действа според най-високите стандарти за сигурност, запазване на околна среда и отговорност към обществото.

Инж. доктор Илия Гърков, вицепрезидент на „ Дънди Прешъс Металс " и общоприет управител за Крумовград съобщи на откриването на новия рудник: „ Удовлетворен съм изцяло както от работата на екипа, по този начин и от резултатите, които постигнахме. Искам да благодаря на локалната общественост, на локалната администрация, на регионалната администрация, на неправителствените организации, които ни помогнаха да създадем този обект по-добър и да бъдем образец в нашия отрасъл. Поздравявам всички наши сътрудници и чиновници, сътрудниците от минната общественост с миньорския празник! "

Над 1 милиард лв. са вложенията на „ Дънди Прешъс Металс " в България. Компанията започва активността си в страната преди 15 години. През този интервал влага в модернизацията на подземния рудник Челопеч, трансформирайки го в най-модерното минно дружество в България. Екипът от български експерти, който през днешния ден работи в компанията е на международно равнище.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР