Първият ни приоритет в Министерството на иновациите и растежа е

...
Първият ни приоритет в Министерството на иновациите и растежа е
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Искаме да привлечем високотехнологични компании в България

„ Първият ни приоритет в Министерството на нововъведенията и растежа е да превърнем България в дестинация за високотехнологични нововъведения и да притеглим високотехнологични компании, които да правят тук научно-развойна активност ". Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева в предаването „ Тази заран " по бТВ. Министърът акцентира, че ребрандирането на България би трябвало да е в посока към привличане на компании, които основават висока добавена стойност. „ Бихме желали да притеглим компании като Интел, Google, които да подкрепят развиването на бранша и като цяло да развиват новите технологии тук ", сподели Стойчева.

„ Ще работим и за основаване на условия за развиването на така наречен „ отворена иновация ", т.е. посредством взаимоотношение сред всички заинтригувани страни, интензивно включване на научната и развойна активност във взаимоотношение с промишлеността, с фирмите ", изясни министър Стойчева.

Тя посочи, че Българският институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT беше определен като един от петте института по основна самодейност на Европейска комисия за изкуствения разсъдък. „ Новият план ще развива последните постижения в технологиите и България ще взе участие в него посредством INSAIT ", добави министърът на нововъведенията и акцентира, че МИР работи в тясно съдействие с Института и Министерството на образованието и просвета.

По тематиката за изкуствения разсъдък министърът бе безапелационна, че вярното потребление на тази технология е преимущество. „ Включването на изкуствения разсъдък в пазара, в развиването на бизнес средата, може да укрепи разнообразни браншове и би трябвало да се насърчи. Изкуственият разсъдък няма да отнеме работните места на хората. Напротив - може да усили опциите им за развиване, само че би трябвало да сме образовани по какъв начин да го използваме ", сподели още Стойчева.

Сред задачите на Министерство на нововъведенията и растежа са още основаването на положителни условия за предприемаческа екосистема и насърчаването на развиването на бизнеса посредством финансовите принадлежности по линия на Фонда на фондовете, структурните фондове на Европейски Съюз и Плана за възобновяване и резистентност.

„ В момента слагаме акцент върху нововъведенията през научно-развойна активност, високотехнологични нововъведения, както и такива в характерни браншове, които могат да бъдат в основата на нова стопанска система и тези, които ще пернат България напред ", заключи министър Стойчева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР