Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф е поискал правото да

...
Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф е поискал правото да
Коментари Харесай

Новият лидер на Шотландия поиска от Сунак нов референдум за независимост

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф е изискал правото да организира нов референдум за независимостта на района в първия си диалог с английския министър председател Риши Сунак. Това съобщи самият той пред " Скай Нюз ".

" Ще продължа да се застъпвам за това, че имаме тези пълномощия, тъй като, несъмнено, сме били избирани с мандат още веднъж и още веднъж ", уточни той. " Той, несъмнено, не се съгласи да направи това по телефона, само че аз няма да спра да упорствам ".

Юсаф добави, че ще продължи да упорства Сунак да вкара член 30 от Закона за Шотландия от 1998 година, допускащ на Холирууд (шотландският парламент - б.р.) да взема решения на по-високо равнище, което нормално е в пълномощията на Уестминстър.

Още през септември постанови, че Шотландия не може да организира нов референдум без утвърждението на Лондон.
 Британският висш съд отряза Шотландия за нов референдум за самостоятелност
Британският висш съд отряза Шотландия за нов референдум за самостоятелност

Решението на съда е разочароващо за националистите

През 2014 година шотландците отхвърлиха прекратяването на над 300-годишния съюз с Англия с резултат 55% против 45%. Активистите за самостоятелност обаче оспориха гласуването две години по-късно с претекста, че излизането на Англия от Европейския съюз, на което болшинството шотландски гласоподаватели се опълчиха, трансформира значително събитията.

Бившият първи министър на Шотландия Никола Стърджън разгласи предходната година, че за самостоятелност на 19 октомври 2023 година, само че той би трябвало да бъде легален и интернационално приет.

обаче съобщи, че няма да даде позволение за нов плебисцит, акцентирайки, че това би трябвало да е събитие, което се случва един път на потомство. Проучванията сочат, че гласоподавателите остават разграничени поравно по отношение на това дали поддържат или не независимостта, тъй че резултатите от гласуването биха били прекомерно оспорвани.
 Лидерът на Шотландия готви нов референдум за самостоятелност през 2023 година
Лидерът на Шотландия готви нов референдум за самостоятелност през 2023 година

Плебисцитът ще се организира на 19 октомври догодина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР