Първият ми урок по тоталитаризъм бе книгата на Желю Желев

...
Първият ми урок по тоталитаризъм бе книгата на Желю Желев
Коментари Харесай

Радев екзекутира Гешев, за да докаже, че мафията...

Първият ми урок по тоталитаризъм бе книгата на Желю Желев „ Фашизмът “. Впрочем истинското заглавие бе точно „ Тоталитарната страна “, само че Желю го смени в последния миг, с цел да мине по-лесно ръкописът.

В текста се говореше за Хитлер и Мусолини, само че се имаха поради Живков, Брежнев, Чаушеску и производните им соцдиктатори.

От „ Фашизмът “ разбрах, че същинският вододел сред тоталитарната и демократичната страна е разделянето на управляващите. Останалите характерности – еднопартиен режим, фетиш към личността, казионни профсъюзи, унифицирани медии, бяха производни на модела (не че сега и профсъюзите не са казионни, и медиите не са унифицирани...) .
свързани новини101613на 26.11.2021
Най-потресаващо у нас е точно неналичието на разделяне на управляващите, или по-скоро похищението на Радев и хунтата му над правосъдната система, опитите му да я подчини и кадрува в нея. Или напряко да закрива инстанции като спецправосъдието в услуга на уязвени олигарси. Най-общо - на мафията.

Когато подвигна юмрука на площада, Радев изиска оставката на основния прокурор. Тогава за първи път наруши Конституцията. Това остана без последици, размина се, законодателят в лицето на Народното събрание не му потърси сметка под формата на продецура за импийчмънт.

Сега чета откровенията на една мома ненагледна от Политическа партия Лена Бориславова. Коалиционните сътрудници, рекла тя, ще изискат оставката на основния прокурор.

Не, госпожице, не могат да я изискат. Оставка на основния прокурор може да изиска единствено правосъдното държавно управление Висш съдебен съвет. Така е устроена българската Конституция. Докато не я измененията или не си приемете нова, съгласно келепира ви, няма по какъв начин да се бъркате в работата на самостоятелната прокуратура.

Или има по какъв начин? Или това за вас не е проблем, както не беше проблем за водача ви Кирил Петков да престъпи закона, като подпише документ с погрешно наличие, че не е канадски жител?

Не е проблем, несъмнено. За новите ръководещи, самонарекли се „ приятелство на почтените “, газенето на законите е всекидневие, естествено вегетативно положение на политическата им добродетелност.

България към този момент не е народна власт, а тоталитарна страна, защото разделянето на управляващите не съществува. Да бе жив доктор Желев, щеше да ви го каже. Изпълнителната власт желае главата на основния прокурор, решенията на Конституционния съд не се съблюдават от президента, президентът нарушава Конституцията и това остава безнаказано…

Във времето обратно основните прокурори постоянно са влизали в пререкания с министър председатели, президенти и министри. Но никой не си е разрешавал да изчегъртва по болшевишки другия. Костов не дръзна да вземе главата на Филчев, когато сред двамата прелитаха светкавици. Татарчев остана недостижим, макар че разгневи няколко държавни управления подред.

И не Татарчев е бил недостижим, недосегаема е била фигурата на основния прокурор. Недосегаемо, ненакърнимо е било взаимното почитание сред обособените управляващи, гаранция за редовно функционираща народна власт.

Анонсът на „ почтените “ за идна екзекуция на Гешев потвърждава, че те идват на власт не в името на закона, а в името на „ плащачите си “. Повечето – подсъдими предприемачи, избягали в чужбина, жертви на Гешев и прокурорите, жадуващи отплата.

И работата не е в името " Иван Гешев ", а в правилата. Веднъж като тръгне по този начин, един път като отвържем демоните...

За Политическа партия и харвардите надали има значение кой ще е основен прокурор и какъв ще е персоналният състав на Висш съдебен съвет. Интерес от това имат дългогодишни клиенти на Темида като Прокопиев, Божков, Цветан Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Баневи, Бобокови, обвинените за шпионаж президентски съветници.

Киро, Асен и Радев са просто машата в техните ръце.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР