Първият месец (юли) от новия ценови и регулаторен период в

...
Първият месец (юли) от новия ценови и регулаторен период в
Коментари Харесай

НЕК с предизвикателство към КЕВР: Искаме проверка


Първият месец (юли) от новия ценови и регулаторен интервал в енергетиката към този момент изтича, само че разногласията сред Националната електрическа компания (НЕК) и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) не престават. На няколко пъти изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев, както и шефа на отдел „ Анализа “ в компанията Венцислав Марков на обществени конгреси, както и на уеб страницата на компанията вършат разбори на ценовото решение на регулатора. Критиките им в никакъв случай не са оставали без отговор. Във вторник, 23 юли НЕК още веднъж, само че този път с писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и с копия до ръководителя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния шеф на БЕХ Петьо Иванов дава разбор на ценовото решение на КЕВР. Седем са точките, по които НЕК нападна КЕВР. Като цяло изводът на НЕК е, че насъбраният голям тарифен недостиг от страна на сдружението от 1 040 668 хил.лв.е вследствие на решения на регулатора за 2013-2014 година и 2014 – 2015 година НЕК се жалва също по този начин, че КЕВР отхвърля освен желаните обезщетения, само че и инспекция.

Седемте точки

Анализът на НЕК демонстрира, че съществува огромна възможност сдружението да продължи да образува недостиг, заради събитието, че и за новия регулаторен интервал КЕВР не е отчел някои условия, които е допустимо да образуват спомагателни разноски, защото не са планувани за компенсиране, се показва в разбора.
От НЕК обръщат внимание на следните седем точки, които, както настояват регулаторът не счел за задоволително аргументирани.

По прогнозната пазарна цена за Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Марица Изток 1 “ ЕООД и „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ АД.

От НЕК обръщат внимание, че прогнозната цена за базов товар за сегашния ценови и регулаторен интервал е 89 лева за MWh, до момента в който избраната планирана пазарна цена за двете посочени нагоре централи е 98,08 лева за MWh и нападат употребяваните от регулатора причини. В частност става въпрос и за разлика в тълкуването след смяната на Закона за енергетиката, с които бяха извадени на свободния пазар, въпреки и с временен интервал производителите на електрическа енергия от ВЕИ и високоефективно произвеждане от 1 до 4 Мвт.

По този мотив се прави и разбор на работата на двете така наречен американски централи, от който излиза наяве, че „ за Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз – 3С Марица Изток 1 “ (в отчета на НЕК е употребявано това наименование на централата) при работа на два блока и при осъществяване планувани и извършени на двата енергоблока планови престои през 2018 година е реализирана часова приложимост от 80 % “.

„ За Топлоелектрическа централа Контур Глобал „ Марица Изток 3 “ при работа на четири блока работните часове общо за централата при планувани и извършени за всички енергоблокове планови престои през 2018 година е реализирана приложимост от 66% “, се споделя в разбора. Експертите вършат надлежно и параленост с опциите за работа на контролиран и свободен пазар. „ НЕК продължава да поддържа своето в началото мнение, че определянето на планирана пазарна цена на базовите централи Ей И Ес-3С Марица Изток 1 и Контур Глобал Марица Изток 2, друга от избраната планирана цена за базов товар е незаконосъобразно “, е безапелационният извод. Според специалистите с избраната планирана цена от 98,09лв. „ е огромна вероятността НЕК да не може да осъществя сила на свободния пазар с такава висока цена, което ще докара до загуба на сдружението от към 7 млн. лева “

Цената за достъп до електропреносната мрежа или за ВЕЦ-овете на НЕК

Цената за достъп до електропреносната мрежа е второто несъгласие в разбора, по което НЕК има свое виждане. В частност от електрическата компания настояват, че защото „ разноските, които ще зародят за производителите на електрическа сила от възнаграждение на цена за достъп до електропреносната мрежа са свързани с лицензионната им активност и като такива би трябвало да са ценообразуващ детайл при установяване на цената на електрическата сила “. В случая претенцията на НЕК е за използване на наредбата за цените.
„ Некоректно е от страна на КЕВР да дефинира като голословно настояването на производителите за включване в цената на електрическата енергия цената за достъп до електропреносната мрежа, като се базира на Наредба №1, която е изменена след това, без знанието на заинтригуваните сдружения.

Изключването на цената за достъп до електропреносната мрежа като ценообразуващ детайл, от електрическата енергия предоставяна от Водноелектрическа централа на контролирания пазар ще докара до загуба от 1 300 хил.лв. Като се регистрира събитието, че НЕК ЕАД оферира на борсата към 1 500 000 МВтч електрическа енергия по поетия ангажимент към Европейска комисия по делото БЕХ-електричество по избрана първична цена от 44 лева./МВтч е допустимо сдружението да образува загуба от цената за достъп още към 3 200 хил.лв. “ декларират специалистите, изготвили разбора.

„ Контур Глобал Марица Изток 3 “ АД с иск против НЕК

Националната електрическа компания е получила през месец юни уведомление за арбитражна процедура по (чл.21.5) от Споразумението за изкупуване на сила, излиза наяве още от разбора. Причината, съгласно отчета е, че регулаторът не се е произнесъл по желан от централата тарифен модел.
„ Два следващи регулаторни интервала НЕК ЕАД като заинтригувана страна по Споразумението за изкупуване на сила изисква в Цената за разполагаемост на „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ да се отразят разноските за инвестицията за осъществената SO&NOx рационализация “, се споделя в отчета. Централата, съгласно разбора е внесла писмо от март 2018 година с искане за утвърждение на тарифен модел, като повтаря настояването и през март тази година, само че регулаторът още веднъж не се произнася. Според изказванието той е в развой на административно произвеждане.
Резултатът обаче, както излиза наяве е – арбитражен иск от страна на Топлоелектрическа централа Контур Глобал Марица Изток 2 “ против НЕК по Споразумението за изкупуване на сила. „ Като резултат от описаните условия се чака нарастване на тарифния недостиг със цената на инвестицията с включена възвръщаемост – към 65 млн. лева, без отразяване на евентуалните лихви за веселба и правосъдни разходи.

Преференциалните цени за минали интервали, обезщетения

По отношение на обезщетенията, свързани с постановени от КЕВР решения за одобряване на преференциални цени на електрическата сила от комбинирано произвеждане за минали регулаторни интервали електрическата компания претендира за провокирани спомагателни разноски от 12 484 хиляди лева Причината – паднали в съда решения на регулатора, само че породени не от електрическата компания, считат специалистите, изготвили разбора. Тези пари НЕК би трябвало да заплати на сдружения като Топлофикация Русе, Брикел и Топлофикация Сливен.
Горе-долу същият проблем е и във връзка с добавките за зелена сила, високоефективно комбинирано произвеждане и невъзстановяемите разноски по арбитражни и правосъдни каузи, за които НЕК упорства да бъдат обезщетени.

Спорът „ социална доставка на електрическа сила “ продължава и в този разбор на НЕК, макар че регулаторът на няколко пъти изясни причините си. В разбора на електрическата компания за следващ път се изяснява, че за интервала от последните четири години насъбраните непокрити разноски от тази съставния елемент са към 214 505 хиляди лева, като огромна част от тях са по лихви по отпуснатите от БЕХ заеми за оборотни средства, заради ликвидната рецесия на компанията. „ Основна причина за тази рецесия е събитието, че контролираните цени, определяни от КЕВР, по които сдружението работеше в няколко преходни регулаторни интервала не покриваха стопански обоснованите разноски за контролирана активност и компанията формираше тарифен недостиг “, споделят анализаторите. НЕК излага предлагането си, в което желае публичната доставка да не е 2,29 %, а 3%.

Електрическата компания натъртва доста и върху компенсиране на разноските за миналите регулаторни интервали, като на процедура провокира регулатора с инспекция. „ В очакване на инспекция от КЕВР, НЕК ЕАД единствено от решенията за 2013-2014 и 2014-2015 година си остава с абсолютно образуван тарифен недостиг от 1 040 668 хил.лв. “, декларират специалистите, изготвили отчета подписан от изп. Директор на сдружението Петър Илиев.

Анализът на НЕК: https://nek.bg/images/content/pdf/SKM_C3110190723123000.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР