Първият, който е роден на тази земя - Каин, убива

...
Първият, който е роден на тази земя - Каин, убива
Коментари Харесай

Отец Илиян Алексиев: Грехопаднала човешка природа е в основата на конфликтите

" Първият, който е роден на тази земя - Каин, убива брат си, това е първата братоубийствена война. Това става природа на индивида - да има доминация, единият да реши да подчини другия и да го смачка. Да не се радва на другия или да се пробва да живее в мир с него. Богословският прочит на това е, че грехопаднала човешка природа е в основата на споровете.  Политологическият е - това е война сред Съединени американски щати и Русия, която се води на територията на Украйна. За огромно страдание най-вече рефлектира върху украинците ".

Това сподели пред БНР отец Илиян Алексиев от храм " Рождество Богородично " в София, който е политолог по обучение. 

Той изясни, че Светият синод на Българската православна черква не е излязла с единна позиция във връзка с войната в Украйна, тъй като " в Източното православие обособените митрополии са управлявани от лични глави, които са самостоятелни една от друга, и те се събират в Свещен синод, пръв сред равни от които е патриархът " :

" Патриархът има към този момент три изказвания, обособените митрополити също имат. Трябва всички те да се съберат и да излязат с един общ текст, защото нямат различия - всички са за наказание на войната, който да бъде като формален ". 

Християнският модел дава своя отговор с благотворителните акции в цяла Европа , акцентира отец Илиян.

" В християнската позиция - този, който твори мир, той ще наследи земята , а не тези, които със мощ се пробват да окупират една или друга територия. В основата на всичко е гордостта - кой може да покаже силата си дотам, че да премаже съперника си ". 

По думите на свещенослужителя от войната няма позитивен излаз и за двете страни.

Интервюто на Даниела Големинова с отец Илиян Алексиев в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР