Първият и последен съветски президент каза в интервю, че Кремъл

...
Първият и последен съветски президент каза в интервю, че Кремъл
Коментари Харесай

Горбачов: СССР може да бъде съхранен

Първият и финален руски президент сподели в изявление, че Кремъл е бил в слаба позиция за договаряне, тъй като рухването на Съветския съюз през 1991 година предизвика „ стопански колапс и безпорядък “

Михаил Горбачов упрекна Съединените щати в „ надменност “ за отношението им към Русия в края на Студената война, обвинявайки американското предпочитание за „ създаване на нова империя “ за актуалните разногласия за НАТО и Украйна, цитират думите му английският вестник The Times и Агенция " Фокус ".

Бившият руски президент сподели в изявление, че Кремъл е бил в слаба позиция за договаряне, тъй като рухването на Съветския съюз през 1991 година предизвика „ стопански колапс и безпорядък “.

„ В такава позиция по какъв начин можете да очаквате равни връзки сред Съединените щати и Запада?. Това е първото нещо. Второ, и не по-малко значимо, е триумфалното въодушевление на Запад, изключително в Съединени американски щати. Арогантността и самочувствието им бяха в главите. Те оповестиха победа в Студената война. Всъщност ние работихме дружно, с цел да отдръпнем света от борбата, от конкуренцията във въоръжаването. Но не, „ спечелилите “ взеха решение да изградят нова империя. И от там пристигна концепцията за разширение на НАТО, " изяснява първият и финален руски президент.

Преговорите сред Москва и Вашингтон за рецесията във и към Украйна се чакат идващия месец. Горбачов сподели, че „ някакъв развой [на преговори] е почнал “ и се надява на резултат, който ще разреши на „ всички европейски страни да се усещат сигурни “.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, сподели в изявление, оповестено през днешния ден, че има потребност от „ намаление на температурата на борбата “ сред Съединени американски щати и Русия.

Той обаче предизвести, че укрепването на връзките сред НАТО и Украйна, в това число евентуалното разполагане на ракети там, би било недопустимо за Русия, „ провокирайки съществени военни опасности за всички заинтригувани страни, чак до огромен спор в Европа “.

Публикуваните предходната седмица съветски планове на контракти приканиха НАТО дейно да отстрани всички войски или оръжия от страни, които се причислиха към Алианса след 1997 година, което значи по-голямата част от Източна Европа, в това число Полша, балтийските страни и балканските страни.

Анализатори споделят, че Москва осъзнава, че предлагането е нереалистично, само че желае или да извлече някои отстъпки от НАТО, или да може да упрекна Алианса за неуспеха на договарянията.

Властите изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните връзки в Съветския съюз и нуждата от неговото реформиране. Съюз на съветските социалистически републики можеше да бъде съхранен даже и след августовския пуч през 1991 година със основаването на Съюз на суверенните страни.

" Ние изначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните връзки, с връзките сред центъра и републиките. Не стигнахме незабавно до извода, че Съюзът има потребност от обновяване ", посочи някогашният руски водач, съобщи Стандарт.

По думите на Горбачов руските управляващи са имали за цел да основат " действителна федерация с действителен суверенитет на републиките, които дават на центъра част " от този суверенитет.

" Сигурността, защитата, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на индивида според плана за съюзен контракт бяха в областта на подготвеност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнерадостен вид, множеството републики щяха да го поддържат, само че " августовският пуч осуети тази опция, сподели Горбачов.

" Дори и след пуча обаче, когато републиките оповестиха самостоятелност, а позициите на президента на Съюз на съветските социалистически републики бяха съществено отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните страни ", посочи първият президент на Съюз на съветските социалистически републики.

Горбачов означи, че Съюзът на суверенните страни е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

" По-конкретно, те щяха да станат членове на Организация на обединените нации, а Съюзът щеше да запази мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над нуклеарния боеприпас. Уверен съм, че щеше да е доста по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза ", заключи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на Съюз на съветските социалистически републики на 25 декември 1991 година

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР