Първият бюджет на новия кмет на София Васил Терзиев мина

...
Първият бюджет на новия кмет на София Васил Терзиев мина
Коментари Харесай

София ще харчи 2,6 млрд. лв. ПП-ДБ-СС и ГЕРБ подкрепиха бюджета на Терзиев

Първият бюджет на новия кмет на София Васил Терзиев мина през гласоподаване в Столичния общински съвет - с 45 гласа " за ", 15 " срещу " и нито един въздържал се. Подкрепиха го общинските съветници от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " - " Спаси София ", ГЕРБ-СДС и " Синя София ".

Бюджетът е на рекордна стойност от 2,6 милиарда лв.. Няма да се покачват налози за сметка на повече събираемост, налице е рекордно " перо " за превоз и инфраструктура, повече пари за просвета, спорт, запазване на културното завещание, 611 млн. лева финансова стратегия.

Предвиждат се два многоетажни паркинга, 40 нови детски градини и увеличение на средствата в съвсем всички други сфери, заключи кметът.

" Днес е решителен ден за София. Днес всеки един от вас ще вземе решение за посоката, която желае да даде на града. Искаме ли рекордни инвестиции или желаеме да продължим да чертаем червени линии? ", съобщи в изявление при започване на съвещанието Терзиев.

" Чух някои да споделят, че поддръжка за бюджета е политическа поръчка. Да, това е политическа поддръжка за софиянци. Днес всеки може да потвърди дали е добър съгражданин на софиянци. "

Той акцентира, че са направени корекции на стойност 59 млн. лева на база на оферти на другите групи в СОС, които са подали такива. И че за пръв път са включени оферти и на жителите, подадени по време на публичното разискване на бюджета.

" Гражданите на София не се интересуват кой на кого е съпротива - значимото е да не сме съпротива на тях. В градската политика няма идеология - или работиш за решение на проблемите на хората, или срещу тях ", заключи Терзиев.

От ГЕРБ-СДС не икономисаха някои рецензии към план-сметката на кмета, само че през цялото време обявиха, че няма да го блокират.

" В финансовата стратегия, в ремонтите и вложенията ще видите съвпадане над 95% с бюджета " Фандъкова ", който ние подкрепихме през септември. Надявам се да не употребяват този метод и в бъдеще.

Ние постоянно сме били виновни, няма да се запънем и да тропаме с краче, да вършим на инат на някой, тъй като ще вършим на инат на жителите ", съобщи зам.-председателят на СОС Георги Георгиев.

Той направи и редица спомагателни оферти - най-същественото от които за средства за обезпечаване на налична архитектурна среда в 22 столични учебни заведения, които са в нарушаване на закона и затрудняват учениците с увреждания. От ПП-ДБ-СС го поддържаха.

Михаил Боршош (ГЕРБ) разгласи, че бюджетът на процедура стопира към този момент стартирани планове за градежи на детски градини.

ПП-ДБ-СС оттегли предложенията си за изкупуване на парцели в Южния парк, поради което влязоха в конфликт с ГЕРБ през последните дни.

Очаквано, от Българска социалистическа партия не бяха толкоз щастливи от бюджета, въпреки ръководителят на групата Иван Таков да призна, че кметът е присъединил към 15% от техните оферти.

" Разбира се, че няма да го подкрепим бюджета. Както и сътрудниците споделиха преди нас - той е нерешителен и нечестолюбив, само че най-странното е, че има 90% припокриване и ние говорихме и на групата на ГЕРБ, до момента в който бяха ръководещи, че в действителност и техните бюджети бяха неамбициозни и не са решили нито един продължителен проблем в града.

И сега виждаме продължение на тази политика, която за нас е неприемлива ", съобщи той.

Таков не пропусна да означи и че ПП-ДБ и ГЕРБ се " разглобихте на национално равнище, и се сглобихте на локално ". И съобщи, че чака финансовата стратегия да остане в огромна степен неизпълнена, както постоянно е ставало и при Йорданка Фандъкова.

Карлос Контрера (ВМРО), който обичайно или по табиет гласоподава с ГЕРБ-СДС, този път бе " срещу ". И означи:

" От днес влизате в нова ера с разказа " аз казах ли ви ". С козметичните промени в бюджета той не подсигурява всички браншове и функционалности. Ще бъдем очевидци на доста остри разправии в идващите дни измежду хората, които през днешния ден се поздравяват, че бюджетът е признат, само че не се изпънява. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР