Първите за годината ключови избори са следващата неделя в Тайван.

...
Първите за годината ключови избори са следващата неделя в Тайван.
Коментари Харесай

Проф. Аврам Агов: Който и да е следващият президент, САЩ и Китай ще продължат съперничеството си

Първите за годината основни избори са идната неделя в Тайван.
Трима са главните претенденти в последния стадий на акцията. Единият е от водещата политическа мощ в страната - Демократическата и прогресивна партия, понастоящем е вицепрезидент. Вторият е претендентът на Националистическата партия – обичайна партия на Тайван и втора политическа мощ, а третият е някогашен кмет на столицата Тайпе и съставлява Народната партия, относително нова политическа мощ, трета по позиции в Народното събрание.

Засега везните са леко наклонени към сегашния вицепрезидент, само че разликата е прекомерно дребна, с цел да се промяна успеха му за сигурна, разясни пред БНР проф. Аврам Агов, учител по История на Азия в " Лангара колидж " и в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Китай няколко пъти предизвестява Тайпе да не подхваща стъпки към оповестяване на самостоятелност. Управляващата партия води самостоятелна политика, само че това не значи, че ще разгласи самостоятелност, посочи Агов.

Ако победи сегашният вицепрезидент, той ще следва досегашната политика на президента, която сътвори напрежение в връзките сред двете страни на Тайванския проток. От друга страна, китайският водач слага по-дългосрочен небосвод за обединяването с Тайван -2049 година, уточни още преподавателят.

Политическото време на Си изтича и освен това напрежение с Тайван " изкушението да се предприеме нещо по-силово ще нараства във времето, само че не в околните години ", счита проф. Агов.

С оглед на задълбочаващите се изолационалистки трендове измежду американския политически хайлайф и гласоподавателите намеса на Вашингтон наподобява по-малко евентуална, уточни той.

Както за Русия, по този начин и за Китай е значимо кой ще бъде идващият жител на Белия дом, разяснява проф. Аврам Агов. По думите му изборите в Съединени американски щати са непредвидими и няма да е ненадейно, в случай че Тръмп победи през ноември.

" Пекин има напрежение с администрацията на Байдън, само че е публикувано мнението, че той е по-предпочитаният сътрудник на китайското управление. Тръмп би провеждал по-твърда политика към Китай, само че който и да е президент на Съединени американски щати идващия януари, Вашингтон и Пекин ще продължат съперничеството си и разнобоят в техните стратегически ползи ще продължи да се задълбочава, както по време на Студената война. Реално светът навлезе в стадий на втора Студена война по разломната линия сред Съединени американски щати и Китай, " разяснява проф. Аврам Агов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР