Първите в страната три малки кресливи орли, маркирани с GSM

...
Първите в страната три малки кресливи орли, маркирани с GSM
Коментари Харесай

Български експерти изучават миграцията на кресливия орел

Първите в страната три дребни кресливи орли, маркирани с GSM предаватели, към този момент са в Турция, оповестяват от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Птиците започнаха първата си миграция на 11 и 12 септември, като единствено за три дни са се придвижили до Централното анадолско плато. Това значи, че приблизително дневно дребните кресливи орли са изминавали 500-600 км.

Предавателите бяха сложени на птиците в края на юли за работещите за опазването на типа да научат повече за миграцията му. Това се прави за първи път у нас.

Маркирането с GSM предаватели на дребни кресливи орли и следенето на прелета им беше осъществено в границите на план " Мерки за запазване на дребния писклив орел и неговите местообитания в България ", изпълняван към стратегия LIFE на Европейски Съюз.

До момента се знае повече само за миграцията на популацията на дребния писклив орел, ситуирана на север от Българи я.

Единият от маркираните дребни кресливи орли лети по класическия прелетен път на грабливите птици - Дарданелите. Вече се знае, че в началото е летял над долините на реките Тунджа и Марица, минал е над Бурса и Измир, с цел да стигне до Анталия. Това е дребният писклив орел отгледан през този размножителен сезон в предпазена зона " Дервентски възвишения ".

Другият орел, излюпен в предпазена зона " Западна Странджа ", е минал през Босфора, като е летял непосредствено над Европейска Турция. В момента е на път за Коня.

Третият дребен писклив орел пък към този момент е покрай Истанбул.

Предполага се, че дребните кресливи орли летят в разредени ята до няколко десетки човеци с по-възрастни птици, тъй като по този начин е по-сигурно да стигнат до местата, където ще зимуват.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР