Първите свободни стъпки на най-новото поколение варненски творци в областта

...
Първите свободни стъпки на най-новото поколение варненски творци в областта
Коментари Харесай

Колажи на млади таланти показват в Градската художествена галерия на Варна

Първите свободни стъпки на най-новото потомство варненски създатели в региона на образните изкуства ще бъдат показани пред аудитория в Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, от 10 до 29 март, заяви Нина Локмаджиева.

Изложбата е под надпис “Колажи " и включва основани през последната година творби на дванадесетокласници от Националното учебно заведение по изкуствата “Добри Христов " - Варна. Вдъхновител на плана е уважаваният художник Красен Бербенков, който от 2019 година предизвиква младите гении към модерно артистично изложение. Изложбата е част от фестивала на изкуствата на елитното варненско учебно заведение под надпис “77 години от началото ". Тя е и интродукция към огромната годишна галерия през май.

В експозицията са включени работи на преподавателя Красен Бербенков и на завършващите възпитаници Алекса Бочкова, Александра Владева, Бояна Лютсканова, Габриела Иванова, Далия Петрушкова, Симона Станева, Симона Ковачева, Християна Гинчева. Те са от класовете по живопис, графика, рекламна графика и статуя. Плакатът на плана също е работа на възпитаник - Далия Петрушкова.

Красен Бербенков споделя пред Нина Локмаджиева замисъла на изложбата:

“Идеята за колажи се роди преди три години, когато започнахме с галерия единствено на специалността “Живопис ". През тези години ние преминахме през доста превратности, бяхме и затворени поради пандемията, събирахме се и се разпилявахме, само че успяхме, въпреки и в крачка, да сглобим плана си.

Замисълът е преподавател и дипломанти да се изявят дружно в свободен формат - да покажат свободно основани работи, които нямат нищо общо с етюда и рисуването от натура. Тогава участваха живописци единствено, а в този момент се включиха млади актьори от другите специалности - живопис, графика, рекламна графика и статуя. Обединиха се от концепцията и успяхме да създадем един екип, който приготви изложбата. Благодарение на партньорството на Градската художествена изложба - Варна, планът ще може да бъде забелязан и оценен от квалифицираната и взискателна варненска аудитория.

Колекцията “Колежи " предшества годишната галерия на учебното заведение и зрелостните изпити на нашите възпитаници, за тях той се явява нещо като генерална подготовка на завършването.

Защо ги насърчих да вършат колажи? - Защото колажът не е единствено общ брой от случайно залепени хартии и разнообразни други материали, той е търсене на разговор сред материалите, в него има някаква лирика, той е свещенодействие.

Материалите, с които колажирахме, са от най-различен генезис и с друго предопределение - текстил, хартия, лепило, пластмаси, метал и други В работите се откриват части от вестници, остарели дантели, телефони, дискове, целофан, фотоси, стъкло, конци... Авторите умишлено търсеха промяната на предназначението им, тяхното връщане на сцената, само че в друга роля. Превърнати в част от един артистичен акт, те влизат в по-тайнствена връзка между тях и добиват несъмнено поетично нюансиране.

Темите, по които работят участниците в плана, са разнообразни, само че обединени от техниката на колажа. Зрителите ще открият в тях ясно видим отпечатък на комплицираното време, в което живеем, само че и не би могло да е другояче, времето ни владее по някакъв метод. Това е галерия, която излиза отвън формата на учебната подготовка, само че тъкмо по тази причина е забавна за нас като предизвикателство. Ще бъда благополучен, в случай че стане традиция всяка година да демонстрираме произведения на дипломиращи се наши ученици в едни по-свободни формати и техники. Така ще ги подготвим да бъдат по-смели в готовността си да се изявяват като актьори в актуалните прояви на образните изкуства.

За мен като учител работата по плана беше доста удовлетворяваща, усещах се отлично в тази млада компания, с креативната атмосфера, която надделя отчуждението от пандемията. Странно беше времето, в което ги създавахме нашите колажи, учебното заведение беше празно, единствено ние бяхме там, някои от нас даже бяха изолирани и затворени у дома, само че успяхме да бъдем екип. Вярвам, че работите на нашите възпитаници са безапелационно доказателство за креативната сила, с която е зареден този план. "

Изложбата “Колажи " ще бъде налична за посещаване от 10 до 29 март 2022.

Откриването е на 10 март от 18:00.

Входът е без зелен документ, с маски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР