Първите реакции на предизборната вече са налице и не са

...
Първите реакции на предизборната вече са налице и не са
Коментари Харесай

Бизнесът към ГЕРБ: Консенсус с измамници не може да се постигне

Първите реакции на предизборната към този момент са налице и не са безкритични. В сряда представители на партията организираха среща с управлението на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). По време на диалога бизнесмените показаха подозрението си, че вероятно последващо държавно управление на ГЕРБ ще извърши нужните за страната промени.

„ Не бих споделил, че задоволително ясно е казано и е стихотворец задължението за промени. Защото вие казвате: промени при консенсус, при публично единодушие. Не може да има консенсус за сивия бранш с упражняващия сивия бранш. Не може да има консенсус с този, който се прави на болен и взима подправен болничен лист, тъй като той от там печели. По същия метод не може да се реализира консенсус по промяната за такса битови боклуци, тъй като общините не са съгласни. Само че от 10 години ние сме последната и единствена страна, която не е направила тази промяна ”, изложи съображенията си Васил Велев, който сега управлява асоциацията.

„ По същия метод стои въпросът с промяната в трудовата и здравната експертиза, с инвалидните пенсии. С тези, които са измамници, мъчно може да се реализира консенсус. За енергетиката – с цел да се създаде един мегаватчас сила от въглища, би трябвало да се заплати повече, в сравнение с той коства на борсата. Е, по какъв начин да се реализира консенсус и с тях, че би трябвало това състояние да остане, и ние да плащаме за това – и семействата, и бизнесът, тъй като там има 7000 или 10 000 души, които не желаят да си сменят работата ”, добави Велев.

Накрая заключи: „ Очевидно такива промени би трябвало да се вършат без цялостен консенсус, тъй като от това страда голямото болшинство и лимитира развиването. ”

Вицепремиерът Томислав Дончев, който представляваше ГЕРБ и най-често приказва за потребността от консенсус, направи крачка обратно. „ В последните години политическият дискурс е тотално деградирал. Всичко се е трансформирало в замяна на опорни точки и клишета. Аз копнея за първокласен спор с някой, който е специалист и можем да съпоставяме цифри, цели и причини, а не да се надвикваме. Само това имах поради. Универсалното търсене на консенсус би могло да се трансформира в универсално опрощение за какво някой не е приключил нищо ”, изясни той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР