Първите пчели са се появили преди повече от 120 милиона

...
Първите пчели са се появили преди повече от 120 милиона
Коментари Харесай

Пчелите са оцелели след изчезването на динозаврите – те са се появили преди повече от 120 милиона години

Първите пчели са се появили преди повече от 120 милиона години, разкрива се в скорошно изследване в Current Biology.

Произходът им може да бъде проследен до Западна Гондвана, античен суперконтинент, включващ днешна Африка и Южна Америка.

Има ли пчелни вкаменелости?

„ Има дълготраен пъзел по отношение на пространствения генезис на пчелите “, споделя съавторът Сайлъс Босерт от Катедрата по ентомология в Университета в Сао Пауло.

„ За първи път имаме статистически доказателства, че пчелите произлизат от Гондвана “, прибавя той. „ Сега знаем, че пчелите в началото са инсекти от южното полукълбо “.

Босерт и доцент Едуардо Алмейда от Университета в Сао Пауло, Бразилия, работиха с разнороден екип за секвениране и сравняване на гени от над 200 типа пчели.

За да схванат еволюционната история и разпространяването на пчелите, те съпоставят тези гени с черти от 185 пчелни вкаменелости и изчезнали типове.

Те организираха едно от най-обширните геномни проучвания на пчели, правени в миналото. За акуратност стотици до хиляди гени бяха оценени по едно и също време, като се подсигурява, че техните изведени връзки са надеждни.

„ Това е първият път, когато имаме необятни данни за генома за всичките седем пчелни фамилии “, споделя съавторът Елизабет Мъри, помощник професор по ентомология в Университета в Сао Пауло.

В предходни изследвания откривателите откриват, че най-ранните пчели са еволюирали от оси, преминавайки от хищници към събирачи на нектар и прашец.

Това ново проучване разкрива, че тази промяна се е случила в сухи региони на Западна Гондвана през ранната кредa.

С образуването на континентите пчелите мигрират на север, разнообразявайки се и работейки в тандем с цъфтящи растения, наречени покритосеменни. С течение на времето те колонизират Индия и Австралия, разширявайки световното си наличие.

Интересното е, че всички огромни пчелни фамилии са се появили преди към 65 милиона години, когато динозаврите са изчезнали.

Изследователите също по този начин откриха, че тропическите райони на западното полукълбо имат необикновено разнообразна флора, евентуално повлияна от дългото им свързване с пчелите.

Пчелите играят решаваща роля в екосистемата, защото една четвърт от всички цъфтящи растения принадлежат към обширното и разнообразно семейство рози. Тези растения служат като съществени гостоприемници за пчелите, изключително в тропическите и умерените райони.

Екипът възнамерява да продължи да учи повече типове пчели, както и тяхната генетика и история. Бъдещи открития като тези могат да оказват помощ за запазването на популациите на пчелите и да подсигуряват здравето на нашите естествени екосистеми.

„ Хората обръщат повече внимание на опазването на пчелите и се пробват да запазят тези типове живи там, където са “, споделя Мъри. „ Тази работа отваря врата за повече проучвания на историческата и екологична сцена “.

Пълното изследване е оповестено в Current Biology на 27 юли и може да бъде открито тук.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР