Първите нидерландски изтребители F-35, договорени по линия на НАТО за

...
Първите нидерландски изтребители F-35, договорени по линия на НАТО за
Коментари Харесай

Нидерландски изтребители пристигат следващата седмица за охрана на небето ни

Първите нидерландски изтребители F-35, контрактувани по линия на НАТО за защита на въздушното ни пространство, идват идната седмица, заяви министърът на защитата Драгомир Заков.

„ Предстои ротация в идната седмица на процедура. Първо идват два, в случай че не се неистина, само че знаете, че по решение на Министерския съвет, могат да станат до осем със съответните несъмнено, спомагателен личен състав, обслужващ личен състав. “, сподели той.

Имаме потребност от боеспособна войска, която може да ни пази , както и потребност да се запълнят основни военни качества. Това обаче значи съществени разноски. Това съобщи на конференция министърът на защитата Драгомир Заков. 

" Разходи, които българското общество, всички ние, би трябвало да отделим. За да можем да желаяме тези разноски от българското общество, е належащо да подсигуряваме две основни неща - първо, тези средства ще бъдат изхарчени за същински качества, и второ, че ще бъдат изхарчени по почтен метод ", уточни той. Според него построяването на боеспособна войска вероятно няма да може да стане и за 4-5 години, само че е значимо да се положат основите. 

Заков напомни, че през днешния ден се навършват 18 години от участието ни в НАТО . " 18 е годината на пълнолетието, на осъзнаването. Сега е времето да осъзнаем мястото, ролята и опциите, които ни дава участието в НАТО. Организации като НАТО са толкоз мощни, колкото е мощно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено на НАТО. Но ние не би трябвало да допуснем да станем най-слабото звено на Алианса. НАТО ни дава голям набор от благоприятни условия, това е необикновен късмет за българските въоръжени сили. Изгубили сме години, през които е можело да се възползваме от тях. За в бъдеще отговорността остава наша. Трябва да развием качества, с които да подсигуряваме и независимо нашата сигурност. Но когато е належащо ще разчитаме на тях и ще получим помощ от тях ", разяснява министърът на защитата.

Днес, един месец откакто пое поста на министър на защитата, Заков представи екипа си. Той увери, че в работата си екипът на МО ще употребява всички благоприятни условия, които оферират НАТО и Европейски Съюз на страната ни. Йордан Божилов е зам.-министърът на защитата, анализатор по тематиката сигурност и защита. Вторият зам.-министър е Александър Петков, който е част от кабинетите през предходната година. Началникът на кабинета е Антоанета Лозенска, правист с богат опит в администрацията, която е работила в областта на електронните медии. Адмирал Емил Ефтимов е началник на защитата. " Има и още съветници, към момента се попълня екипът ", добави министър Заков.

Девет са целите, които стоят пред министерството на защитата , уточни Заков. Това са:
придобиване на бойна техника за създаване на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада,развитие на качества за артилерийска поддръжка,придобиване на 3D радари,изграждане на система за противовъздушна защита за обектово и зоново покритие,придобиване на безпитолни летателни апарати,придобиване на многоцелеви дизелови електрически подводници,придобиване на муниции за Военноморски сили,придобиване на брегови противоракетни комплекси,придобиване на полево информационно съоръжение.
Сред главните планове, които стоят на дневен ред пред военното ни министерство, е проектът за придобиване на бойна техника за създаване на батальонната бойна група. " Има деклариран принос от Съединени американски щати с ротата " Страйкър ", деклариран принос от Обединеното кралство, деклариран принос от Албания, имаме подготвеност от Италия за изпращане на много сериозен контингент. Тя има отбранителни възпиращи функционалности. В основата на групата все още е български батальон. С развиването на концепцията водещ детайл евентуално ще стане италианският контингент, само че вътре ще продължи да има български военнослужещи. Батальонната група ще еволюира към многонационална ", сподели Заков.

На въпрос дали България ще изпрати военна помощ на Украйна, министърът на защитата отговори, че " всяка страна, която е жертва на военна експанзия, има право да се отбрани и да бъде подкрепена ". " Друг е въпросът всяка една страна с какво може да помогне. Министърът на защита не може самичък да взема решение да изпрати каквото и да било на който и да било. За никого не е загадка, че българските въоръжени сили изпитвам изострен дефицит на продукти. МО не може да си разреши да се лиши от техника ", сподели Заков.

Той напомни, че има всевъзможен тип помощ - филантропична, военна, логистична, осведомителна. " Президентът Зеленски благодари преди няколко дни на България за помощта, която оказва. Аз не се срамя от помощта, която оказваме на Украйна. Понякога навременна и акуратна информация може да е доста по-ценна от два самолета. На този стадий това е действителността ", сподели Заков и призова да не се основава хипотезата, че щом България не изпраща оръжие, значи поддържа Путин. 

Относно мините в Черно море началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов съобщи, че Военноморски сили са получавали два сигнала, само че и в двата случая са открити боклуци. 

" В сегашния миг няма потребност да се вика непрекъснатата противоминна група на НАТО, защото сега приказваме за плаващи мини, открити в Черно море. По отношение на сигурността на корабоплаването българските Военноморски сили правят постоянно проучване в противоминно отношение в морското пространство на България и е строго целесъобразно корабите да се придържат към системата за разделно придвижване от и към нашите пристанища. Тези морски пътища са непрестанно следени ", сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. 

Той изясни, че битката с плаващи мини е по-трудна - те се носят свободно на повърхността на водата, имат дребна отражателна повърхнина, което прави мъчно откриването им с механически средства. " Основното средство за откриването им е образно - огледи с вертолети, което е правено при сигнала през вчерашния ден.  Не сме оповестили региони неразрешени за корабоплаване , защото не сме разкрили в нашата прилежаща зона съответна информация за мини, не се е налагало да унищожаваме мини ", сподели адмирал Ефтимов.

Той обаче добави, че са оповестени региони, където би трябвало да се плава с нараснало  внимание . " Непрекъснато водим наблюдаване и сме подготвени да реагираме на всеки контакт и на всяка информация ", сподели още началникът на защитата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР