Първите мерки, които ще бъдат отпуснати в София, са свързани

...
Първите мерки, които ще бъдат отпуснати в София, са свързани
Коментари Харесай

В София първо ще отворят заведенията на открито

Първите ограничения, които ще бъдат отпуснати в София, са свързани с бизнеса и допускането на маси за заведенията навън. Това се разбра от изявление на столичния кмет Йорданка Фандъкова във връзка стягането на ограниченията от понеделник за интервал от 10 дни.

Фандъкова още веднъж акцентира, че не вижда смисъл учениците да се завръщат в учебно заведение за два дни, откакто новите ограничаващи ограничения ще продължат до 31 март. Именно поради това тя ще предложи 1 и 2 април (дните преди пролетната ваканция) да бъдат оповестени за неучебни.

" Много е неприятно, че има затегнати ограничения, само че би трябвало да се оправим. Все отново няма цялостен локдаун, не затваряме всичко. Затваряме единствено местата, където се събират доста хора. Но няма вечерен час, хората не излизат на открито с есемеси, могат да вървят на работа, да вървят до магазина. Всички дребни магазини за хранителни артикули са отворени ", добави столичният кмет.

" Хората са на ръба. Финанси няма. Отворихме преди 15 дни, беше доста комплицирано отварянето, защото това е доста скъпо начинание. Върнахме хората от провинцията, наеха се квартири още веднъж. Мислехме, че няма да се стигне в нашия отрасъл до ново затваряне. Сега сме в същата обстановка ", съобщи междувременно пред Българска национална телевизия ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той изясни, че сега обстановката е като преди една година, само че с разликата, че тогава от сектора са излезли от една доста мощна 2019 година и са били по-подготвени, а в този момент влизат в трето затваряне след доста слаба година.

Алибегов посочи, че казусът с личния състав е голям. А най-големият проблем е, че не са сигурни, че това затваряне ще продължи 10 дни. По думите му, това е нещо, което здравните управляващи би трябвало да намерят метод да подсигуряват пред обществото: " Убедени сме, че този период е следващият, който няма да бъде спазен. Толкова периоди имахме досега, постоянно се е стигало до един, до два, до три месеца. "

Столичният кмет сподели още, че все още в лечебните заведения в София има свободни кревати, както за пациенти, които не са в тежко положение, по този начин и за такива, които се нуждаят от интензивна грижа. Около 75-80% от леглата, планувани за заболели от ковид, към този момент са заети, посочи тя.

Пред " Нова телевизия " шефът на софийското РЗИ доктор Данчо Пенчев заяви, че към вчерашния ден свободните кревати в София са 1821 за неусложнени пациенти и 115 в интензивните отделения. Той изрази терзание от физическия и душевен напън, който медиците изпитват.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР