Първите български пилоти на Ф-16 се срещнаха днес с президента

...
Първите български пилоти на Ф-16 се срещнаха днес с президента
Коментари Харесай

Първите български пилоти на Ф-16 заминават на обучение в САЩ

Първите български водачи на Ф-16 се срещнаха през днешния ден с президента Румен Радев и министъра на защитата Красимир Каракачанов. Това се случва в навечерието на тяхното тръгване за близо тригодишно образование в Съединени американски щати.Старши-лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров, капитан Александър Велинов и майор Стоян Петков са първите четирима от 13 водачи, които ще би трябвало да се образоват на новите изтребители.

На срещата президентът Румен Радев е споделил, че идното образование е сериозна инвестиция от страна на българската страна, самопризнание, огромна отговорност за младите водачи.

Военният министър Красимир Каракачанов поискал триумф на водачите. „ Защото в действителност това са бъдещи инструктори за идващото потомство наши водачи, които ще летят на новия аероплан Ф-16. Тяхната задача е извънредно значима “, подчертал той.

В началото 4-мата водачи ще преминат 9-седмично образование по профилиран британски език. След това стартира главната им подготовка на аероплан Ф-16. От министерството не оповестяват точната дата на тяхното тръгване. Но се знае, че то закъсня с два месеца поради Covid рецесията.

В навечерието на 6-ти май, в специфични изявленията за БНР старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор ТодорОв, капитан Александър Велинов и майор Стоян Петков споделиха:

„ Това е лъч вяра за българските Военновъздушни сили. Мисля, че всички сътрудници са очаквали това “.

„ От нас се чака в бъдеще да променим самия модел на работа, което ще ни направи оперативно съвместими с нашите съседи, които към този момент употребяват Ф-16 “.

„ Новата техника идва в този миг, в който ще има опция да хвърча на новите самолети за по-дълго време “.

„ Новата ескадрила Ф-16 ще има потребност и от команден състав, който да предава опита “.

Очаква се България да стартира и асортимент на техниците, които да отпътува за образование.

В същото време от Министерството на защитата твърдят, че нямат терзания за производството на първите осем машини. Според проекта те би трябвало да бъдат доставени през 2023-а и 2024 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР