Първите 3 апарата за планинско спасяване по системата RECCO вече

...
Първите 3 апарата за планинско спасяване по системата RECCO вече
Коментари Харесай

Нови апарати за откриване на затрупани от лавини получиха планински спасители

Първите 3 апарата за планинско избавяне по системата RECCO към този момент са в България, чака се да дойде още един. Това заяви пред Радио София Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа. С тях по-лесно и бързо ще се откриват затрупани от лавина.

Системата е предопределена най-много за приложимост в ски зоните. Въведена е на доста места в Европа и по света, само че у нас в този момент се доставят първите шведски апарати. Дори производители на ски екипировка вграждат отражатели, с чиято помощ RECCO може да открие индивида.

Първите устройства ще се употребяват в ски зоните над Банско, на Боровец, към хижа „ Алеко “, а четвъртия – в районна на седемте рилски езера.

Средствата за наема на апаратчетата са събрани напълно от дарения, посочи Емил Нешев.

През последната година щатни и доброволци към Планинската избавителна работа са оказали помощ на над 2600 индивида. Въпреки рестриктивните мерки по отношение на Covid епидемията случаите не са по-малко от миналата година. Най-много произшествия през 2020 година са станали в Стара планина, а най-вече акции са извършени в Централен Балкан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР