Първите 20 000 дози от китайската ваксина „Синовак”, изпратени от

...
Първите 20 000 дози от китайската ваксина „Синовак”, изпратени от
Коментари Харесай

Имунизацията в Северен Кипър доведе до нов конфликт

Първите 20 000 дози от китайската ваксина „ Синовак”, изпратени от Турция за приетата единствено от нея Севернокипърска турска република, дойдоха през днешния ден сутринта. COVID-19 и идната имунизационна акция на кипърската турска общественост провокираха нов политически спор на разделения остров.

С получените през днешния ден дози имунизацията в северната част на Кипър се чака да стартира до 1-2 дни, като първи ще бъдат към 5000 здравни експерти от публичния и частния бранш. Целта е имунизационната акция да обхване към 300 000 души.

В окупираните територии се планува да влязат и част от имунизациите, контрактувани от Кипър в границите на европейските съглашения.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар съобщи обаче в сряда, че те няма да одобряват обезпечените за тях ваксини от Европейския съюз, в случай че им бъдат доставени посредством кипърско-гръцката администрация, а не непосредствено от Европейския съюз.

Правителството на Република Кипър е декларирало в Европейската комисия нуждата от 1,2 млн. ваксини, като количеството включва и кипърските турци.

Чрез взаимния механически комитет по опазване на здравето, в който влизат представители на двете кипърски общности, кипърската турска страна е поискала да ѝ бъдат предоставени 200 000 ваксини от доставките от Европейски Съюз.

В момента посредством комитета се прецизира процедурата за превозването на първата пратка от 2000 дози на имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех” от южната към северната част на острова.

Изявлението на Ерсин Татар провокира доста остра реакция измежду политици и депутати от опозицията, в кипърско-турските медии и обществените мрежи. Според тях Татар излага на риск здравето на кипърските турци и ги държи като заложници на политически игри в разгара на политическа, икономическа и здравна рецесия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР