Първи смъртен случай на медицинско лице, заразено с Covid-19 у

...
Първи смъртен случай на медицинско лице, заразено с Covid-19 у
Коментари Харесай

Първи смъртен случай на медицинско лице у нас

Първи смъртен случай на здравно лице , инфектирано с Covid-19 у нас, регистрира секретарят на Националния действен щаб доцент Димо Димов на постоянния брифинг в Министерския съвет. Жертвата е 43-годишна лекарка от регионалната болница в Сливен, от инфекциозното поделение . При нея заболяването се е развила доста бързо, заяви като единствена детайлност доцент Димо Димов.

Той се оказа единственият от Националния действен щаб, който пристигна на постоянния брифинг в Министерския съвет. По думите на началника на държавната пресслужба Севделина Арнаудова, ръководителят на Щаба - генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски, бил в кабинета на премиера и обсъждали разхлабването на ограниченията. Припомняме, че от през вчерашния ден със заповед на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев отпадна наложителното носене на маски в открити пространства, а ограниченията за визитите в паркове и градинки бяха либерализирани.

Арнаудова заяви още, че от през днешния ден стопират директните предавания на брифингите по Българска национална телевизия и БНР. Информация за обстановката с развиването на епидемията ще се подава единствено от доцент Димо Димов, а медиите ще задават въпроси и ще получават отговори посредством пресцентровете на Министерския съвет и другите министерства и ведомства. Това бе и повода, заради която тя отхвърли да отговори на въпрос за увеличението на инфектираните в Дома за възрастни хора в село Гара Орешец.

Прекратяването на постоянните брифинги бе обяснено с това, че от обществото се чували от ден на ден рецензии, че те били повече нездравословни, в сравнение с потребни. И бе конкретизирано, че "споделените " директни предавания - посредством подаден сигнал от Българска национална телевизия - са по избор на самите медии. И нито Щабът, нито министър председателят, са упорствали за въвеждането на сходна процедура.

За последните 24 часа с изключение на умрялата лекарка има още два смъртни случая .

Новорегистрираните с Covid-19 са 47 , измежду тях пет деца. С тях общият брой става 1588 случая . Тествани за последното денонощие са 1126-ма души, а общо изследваните у нас са 47636 или 6805 души на един милион население. За първи път е регистриран инфектиран в област Разград.

Сред новозаразените има 4-ма души медицински личен състав , един от които е рентгенов лаборант.

В болница сега се намират 317 души, а от тях – 43-ма в интензивни отделения.

За последното денонощие има 11 нови случая на излекувани, като с тях общият брой става 287 души.

Доц. Димо Димов посочи, че в интернационален аспект продължава наклонността за резистентност на новозаразените и смъртните случаи – за последното денонощие 94 592 са новите случаи в света и 5624 са умрелите .

В Съединени американски щати, Англия и Русия има леко нарастване на случаите – в Съединените щати новите случаи са 36 007 , във Англия – 6201 , в Русия - 7933 случая .

В Германия, Франция, Испания, Италия стойностите са релативно ниски спрямо преди.

Международната научна общност е извела три съществени сюжета на протичане на пандемията:

1. серия от повтарящи се дребни талази, които ще се демонстрират и през лятото, поредно в интервал до две години и с предстояща наклонност на понижаване през 2021 година;

2. по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 година, което е типично за сезонните респираторни болести и следващи една или повече по-малки талази през 2021 година;

3. постепенно изгаряне на причинителя на болестта – настоящо пораждане на обособени случаи, само че без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сюжета се чака в интервал от 18-24 месеца да се установи забележителна интензивност на коронавирусната зараза. Обществата би трябвало да се приспособяват и да вземат ограничения, с цел да се откри баланс сред противоепидимичните ограничения и възобновяване на икономическия и публичния живот, акцентира доцент Димо Димов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР