Първи случай на подварианта Кентавър на Омикрон беше установен у

...
Първи случай на подварианта Кентавър на Омикрон беше установен у
Коментари Харесай

Пенка Петрова : 90% от носителите на Омикрон дори не разбират, че са болни

Първи случай на подварианта Кентавър на Омикрон беше открит у нас.

" Всички разновидности на Омикрон се наблюдават, секверинари са 88 цялостни генома на вируси от пациенти от цялата страна. Така нареченият Кентавър е открит в двама пациенти от Благоевградско, забавно е, че не са от София ", разяснява шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. Пенка Петрова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че по класификациите на Световната здравна организация Кентавър буди безпокойствие поради разновидностите в генома му.

" Една група от тях са ориентирани към заобикаляне на имунния отговор. Ако към този момент сме прекарали различен вид на ковид, е допустимо да се заразим с този нов подвариант. Другата група разновидности е ориентирана към по-лесното заразяване ", предизвести проф. Петрова.

Посочи и симпотамитака при Кентавър - тя не се разграничава от другите разновидности на Омикрон - протича по-леко, с болки в гърлото, с температура до 37-38 градуса.

" Само 10% от разболелите се са със признаци, другите 90% от носителите на Омикрон даже не схващат, че са заболели и единствено тестванията могат да го покажат. Ето за какво и Омикрон още при появяването си беше наименуван от учените " естествена ваксина " - заразява по-лесно, признаците са по-слаби и по този начин ще получим по-лесно колективен имунитет ", акцентира шефът на Института по микробиология пред Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са след края на зимата да бъде разгласен завършек на пандемията от Ковид-19. Проф. Петрова акцентира, че жертвите у нас са толкоз доста поради слабия развой на имунизация. В България към този момент се предлага бустер, който е приспособен към Омикрон.

" Адаптираните ваксини значително ще спрат разпространяването на новите разновидности. Също като противогрипните ваксини е целесъобразно да се слагат на хора от рискови групи - хората с наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми. Препоръчително е бустер да се слага по едно и също време с противогрипната ваксина. Така за две седмици се основава цялостет имунен отговор ", посочи проф. Петрова.

И добави, че в този момент е моментът за слагане на противогрипни ваксини, когато към момента няма заболели и има време да се сътвори имунен отговор. Произведена е и комбинирана ваксина - за Ковид-19 и грип, която към момента не е закупена от нашата страна.

" Не би трябвало да разчитаме на медикаментите против Ковид-19, по-добре да заложим на предварителната защита. Можем да сме оптимисти, само че дано не сме сюрпризирани от вируса ", прикани вирусологът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР