Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по

...
Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по
Коментари Харесай

Африканска чума и по диви прасета в Добричко

Първи случаи на зараза с вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) са установени при четири диви свине в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево. Това оповестиха от пресцентъра на Българската организация за сигурност на храните.

Със заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев са наложени ограничения за предварителна защита и ограничение разпространяването на инфекцията в сходство с настоящото законодателство. Създадени са зони на ограничаване, засилен е надзорът при дивите и измежду популацията домашни прасета.

БАБХ ще прави непрекъснати клинични прегледи за Африканска чума по свинете при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването АЧС в България. Мерките при домашни прасета са ориентирани към прецизни ограничения за биосигурност за спирането на опцията за прекачване на болестта сред дивата и питомната популация прасета в страната.

Днес се организира съвещание на Областната епизоотична комисия в гр. Добрич, на която ще бъдат разисквани ограниченията за надзор, попречване на разпространяването и организацията по осъществяването им.

Биосигурността на фермите е основен фактор за предотвратяване на домашни свине от нахлуване на зараза с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ припомня, че прасетата в стопанства „ заден двор “ би трябвало да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви свине.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР