Първи предполагаеми следи от българския алпинист Боян Петров бяха открити

...
Първи предполагаеми следи от българския алпинист Боян Петров бяха открити
Коментари Харесай

Откриха първи предполагаеми следи от Боян Петров


Първи хипотетични следи от българския планинар Боян Петров бяха открити през днешния ден в Лагер 3 под осемхилядника Шиша Пангма.

Шерпите и китайските спасители са достигнали пешком към 21 ч. локално време до Лагер 3, където са намерили връхна дреха и шоколад, за които се допуска, че са на Боян Петров, заяви бТВ. Не са намерили българския планинар. Заради неприятното време и късния час, обходът продължава на следващия ден. През идващите 4 дни се чака прозорец от хубаво време.

По-рано през днешния ден при облитане на хеликоптери, наети за избавителната интервенция, бяха видяни под Лагер 2 две добре окопани палатки. Надеждата беше той е да е в Лагер 2, защото на мястото има всички нужни принадлежности за оцеляване, съгласно известия на екипа по избавителната акция в Хималаите, само че там нямаше диря от него.

По рано през днешния ден Йогеш Сапкота, който е маркетинг шеф на Simrik Air и координира избавителната акция по въздух и земя от Непал, уточни, че е имало подозрителни обекти и палатка в региона на Лагер 3. Тази заран в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) излетяха два хеликоптера с екип от по двама водачи, двама спасители и механик. За първи път Китай позволява на територията си непалски хеликоптери.

100 китайски спасители са ангажирани със избавителната интервенция по земя. Отделно, няколко шерпи, които през вчерашния ден останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от разнообразни страни, намиращи се в региона на експедиция, също не престават търсенето на Боян Петров.

Още през вчерашния ден посланикът на Китайската национална република у нас Джан Хайджоу разгласи, че Китай е събрал към 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Спасителите са разграничени в три групи. Спасителният екип от Китай се управлява от най-големия китайки планинар и шеф на тибетския самостоятелен район. В издирващия екип са включени китайски алпинисти, които са изкачвали доста постоянно високи планини, съобщи посланикът.

Жената, с която живее Боян Петров и от която имат дете, Радослава Ненова, написа в профила си във Facebook през днешния ден, че такива хора като Боян Петров би трябвало да ги има, другояче светът би бил празен и отегчителен без тях. На страницата си Ненова разгласява един от хиликоптерите, с които се прави избавителната интервенция. Днес вярата наподобява по този начин.... Вие всички направихте невъзможното допустимо. Да, Боян е доста оспорвана персона, уви тези дни и аз, само че в случай че ги няма тези хора, по какъв начин ще знаем че, земята е кръгла, по какъв начин ще разберем какво има на луната или зад хоризонта.... А повярвайте ми и с цел да се открие лекарство за рака, е нужна полуда и 100% отдаденост, написа още тя и добави - и както един човек беше написал, дано Боян изкачи най-високия си връх, този надолу, написа Ненова.

Боян Петров е в неопределеност от 3 май в Хималаите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР