Първи маршрут за поклонически туризъм тръгва от етнографската област Граово.

...
Първи маршрут за поклонически туризъм тръгва от етнографската област Граово.
Коментари Харесай

Поклонически туризъм тръгва от Граово

Първи маршрут за поклонически туризъм потегля от етнографската област Граово. Тя се намира в област Перник и в нея има 139 църкви и параклиси, 29 манастира, 70 оброчища и над 65 места с лечебни води. Това стана ясно на полемиката " Развитие на културно-историческия и поклоническия туризъм в Пернишко ", която се организира в Църногорския манастир.

В петък бе даден старта на първия Църногорски събор, който този уикенд се чака да събере хиляди българи. " Развитието на поклоническия туризъм ще укрепи вярата ни и ще сплоти българите на база на православието ", съобщи регионалния шеф на Перник Ирена Соколова, под чийто патронаж се организира форумът. Тя напомни, че етнографската област пази в историята си светли моменти от високия български дух и самочувствие. Изпълнителна власт, духовници, неправителствени организации, бизнес, локална власт и учени се сплотиха към задачата допустимо най-скоро да бъде изработен маршрутът. С помощта на Програмата за селските региони и с цялостната поддръжка на министър Порожанов, към този момент ремонтираме над 10 църкви и манастири в района, съобщи игуменът на църногорския манастир архимандрит Никанор. Софийската епархия ще благослови изпращането на задоволително монаси, с цел да се оживят духовните обители и да се продължи вярата, увери викарият на Софийската епархия свещеник Поликарп. Министерството на труда и обществената политика е готово да осъществя специфична стратегия за трудова претовареност за църкви и манастири, сподели заместник-министърът на труда Зорница Русинова.

Специална междуведомствена работна група за развиване на поклоническия туризъм да бъде основана в най-скоро време, настояха участниците във форума. Трябва да бъде подкрепят и пилотният план към Краище. Още в понеделник архимандрит Никанор ще внесе искане за това до министъра на културата Боил Банов. Дотогава той ще бъде в детайли осведомен, сподели шефът на дирекция " Културно завещание " Екатерина Джумалиева. Никанор ще внесе писмо с 6 точки, които включват претенции за ускорение на отговорите по отношение на преписките, които се отнасят по поправки на манастирите и църквите, както и подпомагане за по-бързо координиране на плановете, които са утвърдени от програмата за развиване на селските региони.

Създаването на първия маршрут за поклонически туризъм не инцидентно е в Западните ни околности и ще бъде с марката " Западни Балкани ", сподели основният редактор на " Стандарт " Славка Бозукова, която беше модератор на полемиката. Тя напомни, че форумът се организира директно след края на българското европредседателство, където главен акцент бяха разширение на икономическото и духовното съдействие в страните от Западните Балкани. " Богатото културно-историческо завещание на страната ни сега може да бъде забелязано и в Лувъра, и в Третяковската изложба ", добави Бозукова. Тя напомни, че единствено преди седмица на срещата 16 плюс 1, китайският министър председател е останал удивен от артефактите у нас и е призовал китайците да посетят България. Правенето на разбъркан маршрут, включващ църкви и манастири в България и Сърбия, е сполучлив метод да притеглим азиатски туристи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова към този момент е декларирала, че ще включи Граовския поклонически маршрут в туристическите турове.

Възстановяват Кладнишкия

Средства за възобновяване на Кладнишкия манастир изиска кметът на Перник Вяра Церовска. След опустошителното земетресение доста храмове в региона ни пострадаха, изключително в Дивотино и Люлин, само че най-притеснително е положението на Кладнишкия манастир. С поклоническия туризъм можем да върнем българите към духовността, акцентира Церовска. Тя описа по какъв начин Църногорският манастир е израснал пред очите й и от дребна порутена постройка се е трансформирал в нравствен център. Церовска благодари за това на архимандрид Никанор.

Заселват монаси в духовните обители

Основна грижа на Негово Светейшество патриарх Неофит и на цялата Софийска митрополия е да възкреси монашеството. Това сподели по време на полемиката в Църногорския манастир свещеник Поликарп, викарий на Софийската митрополия. По разнообразни стратегии църквата търси послушници, които могат да се посветят на монашеството. Социалното министерство дава благоприятни условия, от които манастирите могат да се възползват като работодатели, съобщи зам.-социалният министър Зорница Русинова. Тя заяви, че в Троянския манастир към този момент е завършил план по стратегия " Ново работно място ", 14 души са минали образование и работят в светата обител.

Областните шефове към този момент имат пълномощия да провеждат полемики, на които да събират желанията на бизнеса за фрагменти. Манастирите могат да подават своите поръчки посредством тях до нас, сподели още Русинова. По стратегия „ Работа ", която е за общини с безработица над междинната, са планувани 80 милиона лв.. С тях ще бъде обезпечена претовареност на 8000 души. Има свободни места, защото досега са наети 3 000. Зам.-министърът предложи на манастирите да се включат и в Оперативна програма „ Човешки запаси ", която дава опция на работодателите да образоват и притеглят личен състав от бюрата по труда за сметка на страната. Млади хора от художествените учебни заведения пък могат да бъдат наемани по стратегиите за младежка претовареност, с цел да възвръщат фрески и да реставрират храмове, посъветва още Русинова.

Монашеството основава живата връзка с поклониците, кара ги да се връщат още веднъж в светите обители. Затова Н. Св. Неофит насърчава и благославя както основаването на маршрут за поклонически туризъм в Краище, по този начин и първият Църногорски събор, съобщи още свещеник Поликарп. Манастирите имат екологично чиста продукция, която хората избират да купуват освен тъй като тази храна е здравословна, само че и тъй като е благословена, сподели още свещеник Поликарп. Църногорският манастир носи това име, тъй като в предишното нивите са почернявали от работници-монаси и послушници. Длъжни сме да възкресим това, съобщи и шефът на КРИБ Перник Георги Милев.

Барбукова първа дала концепцията

Бизнес дамата Весела Барбукова, която е родом от Земен, първа дала концепцията за създаане на поклоннически маршрут и нравствен събор в област Перник още през 2015 година " Тогава отправната ни точка бе единствено Земен. Но регионалният шеф Ирена Соколова и игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор, както и бизнесът в региона, прегърнаха и надградиха концепцията, която прерастна в първия Църногорски събор в сърцето на Краище. И през днешния ден аз съм най-щастливият човек ", сподели Барбукова. Тя обърна внимание на обстоятелството, че с цел да се развива поклоннически туризъм, преди всичко би трябвало да се оправят пътищата. Второто е цифровизация, сподели още бизнесдамата и предложи да бъдат направени повече уеб сайтове и рекламни филми за неповторимите обекти в област Перник.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР