Първи доказан случай на африканската чума по свинете е регистриран

...
Първи доказан случай на африканската чума по свинете е регистриран
Коментари Харесай

Потвърдиха случай на Африканска чума по свинете до Сотиря

Първи потвърден случай на африканската чума по свинете е регистриран в Сливен. Това заяви Петър Байчев, член на аграрни съюз „ Хаджи Димитър ", осведоми "Фокус ".
По думите му инфектираното мъртво прасе е намерено предходната седмица по пътя за близкото до Сливен село Сотиря, а в събота са станали известни резултатите от взетите проби.
Земеделецът съобщи, че има нещо подозрително в находката. „ Болните от чума свине търсят вода, и е необичайно по какъв начин трупът се е озовал на безводния път. Ако става въпрос за бойкот, това е доста обезпокоително. В Сливен има няколко огромни свинекомплекса, и в случай че болестта се популяризира, всички животновъди, а и освен, ще пострадат съществено ", разяснява Петър Байчев.
Заради aфриканската чума по свинете към този момент е поскъпнало и свинското месо, а това неизбежно ще оскъпи и продукцията от него. „ При нас нарастването е единствено с 5 стотинки, само че ние поддържаме ниска облага. Как ще реагират останалите, не мога да предвиждам “, съобщи Байчев.
В момента цената на кг свинско живо тегло се търгува на 2.90 лева, до момента в който преди навлизането на чумата е била 2.60 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР