Първенството във Втора лига бе подновено с равенство на изградения

...
Първенството във Втора лига бе подновено с равенство на изградения
Коментари Харесай

Директорът на школата на Лудогорец: Все повече наши юноши ще играят в efbet Лига

Първенството във Втора лига бе възобновено с тъждество на построения напълно от гении в школата Лудогорец II против Ботев (Пд) II 1:1. Скоро стартират мачовете и в елитните младежки групи, където десеткратният първенец има съществено наличие и е измежду любимците за златните медали при 15-годишните и 17-годишните. Това е мотив за диалог с шефа на Детско-юношеската академия на Лудогорец Радослав Комитов.

- Г-н Комитов, Лудогорец II започва с тъждество с Ботев (Пд) II, само че продължава да е в челото на класирането на Втора лига? Реално какви са задачите на тима този сезон?

- Лудогорец II e построен напълно от наши юноши, които получават рано късмет да влязат в професионалния футбол. Представянето на Лудогорец II във Втора лига е извънредно положително. Ние сме един от тимовете, които играят хубав и прелестен за гледане футбол. Неслучайно любимците за влизане в efbet Лига изгубиха много точки от нашите гении. Иначе главната цел на Лудогорец II е допустимо най-бързо да интегрира гениите в професионалния футбол и те да са разполагаем на първия тим при нужда. След Доминик Янков и Иван Йорданов, които са част от представителния тим, други четирима гении също попадат в него. Това са Тихомир Димитров, Илкер Будинов и вратарите Дамян Христов и Омут Хабил. Четиримата изкараха предварителен лагер с първия тим в Турция и не престават да упражняват с него. Всички играха в контролите, а Хабил даже избави дузпа в мача с Висла Плоцк. Иван Йорданов беше харесан от треньорите за първия тим и сигурно щеше да получава доста шансове, само че неприятна травма го извади от терена за дълго. В момента възобновяване му завършва и доста скоро той ще разгърне капацитета си, тъй като има доста мощен темперамент.

- Какви са възможностите на тимовете в елитните групи за купа?

- В двете елитни групи, където участваме - U 15 и U 17, сме измежду кандидатите за купата. В U 17 сме преди всичко, а в U 15 сме втори на две точки след водача. Предстоят много забавни мачове през втория полусезон.
 Десподов: ЦСКА по този начин и не ме потърси, аз съм най-мразеният футболист в България
Десподов: ЦСКА по този начин и не ме потърси, аз съм най-мразеният футболист в България

" Феновете би трябвало да гледат и от човешка позиция "

- Каква оценка за работата и развиването на ДЮА на Лудогорец бихте дали?

- Школата на Лудогорец към този момент се е потвърдила като една от най-хубавите в България. От нея са излезли доста футболисти, които играят в efbet Лига - вратарите Даниел Наумов, Васил Симеонов, Дамян Дамянов, бранителите Венци Керчев, Димитър Илиев, Александър Василев, Илкер Будинов, Тихомир Димитров, полузащитниците Ерол Дост, Ивайло Климентов, Антонио Георгиев, Антони Иванов, Доминик Янков, Иван Йорданов, Илия Юруков, който при нас бе повече от две години в U 16 и U 17, Денислав Александров, Димитър Митков и Светослав Ковачев. Виждате, че Лудогорец умерено може да направи тим за efbet Лига напълно от лични юноши и то тим, който ще се показва почтено. Също по този начин имаме повече от 20 момчета, които играят в разнообразни тимове във Втора професионална лига. Какъв по-добър отзив от тези обстоятелства за работата на Академията на Лудогорец? Аз съм убеден, че в идващите години броят на нашите юноши, които ще играят на високо равнище ще стане още по-голям. Сигурен съм, че имаме гении, които ще играят огромен футбол.

- Да дадем малко повече детайлности за Академията - какъв брой деца упражняват сега?

- Над 200 деца. В нашата школа няма такси, оборудването е безвъзмездна. Децата са облечени напълно като първия тим. Не се заплаща присъединяване в шампионати или подготвителни лагери от родителите. Осигурени са закуска, обяд и вечеря. Също по този начин и цялостно здравно застраховане при травми. Всички медицински разноски се покриват от Клуба. Децата, които не са от Разград, са настанени в интернат, в който има всичко належащо - Интернет, кабелна телевизия и така нататък За сигурността на гениите в пансиона се грижат възпитатели и треньори от школата. Знаете, че Академията разполага с една от най-хубавите бази. Имаме девет терена - шест с естествено тревно покритие, три с изкуствено покритие и терен за подготовка на вратарите. Базата разполага също по този начин с фитнес зала и оздравителен център, като в ход е построяването на още една зала за фитнес единствено за потребностите на Академията.

- Откъде е взаимствана методиката в Академията на Лудогорец?

- От водещи международни школи в това отношение. За всеки един от тимовете дават отговор треньорски екипи, формирани от първи и втори треньор, треньор на вратарите и кондиционен експерт. Тренировъчният развой е целеустремен, методически изискан и пореден. Целта на Академията е да построи един сложен състезател, който да се показва добре и във фаза офанзива, и във фаза отбрана. Също по този начин да е психически и физически подготвен за мъжкия футбол.

- Как са обезпечени гениите от ДЮА във връзка с образованието и акомодацията?

- Няма ограничавания за избор на учебно заведение. Клубът дава опция на всички родители да изберат къде тъкмо да учат децата им. В Разград има езикова, икономическа и математическа гимназии, също по този начин механотехникум и спортно учебно заведение. За бързата акомодация на децата се грижи и психолог, който работи добре и с техните родители. Тук е значимо да уточня още нещо - след довеждане докрай на междинното обучение клубът оказва помощ на всички, които желаят да запишат висше обучение. В последна сметка в случай че някое дете не успее да се пребори за място в професионалния футбол, то може да продължи да работи покрай обичания спорт като треньор, състезателен психолог, за какво не и състезателен публицист. Имаме много сходни образци в България.

- Често се приказва, че българският футбол върви надолу и се акцентира недобрата работа в школите. Какво е вашето мнение?

- Аз мога дълго да приказвам по въпроса, само че избирам да се съсредоточа в моята работа и зона на компетентност. Това, обаче, което бих си поискал е да се увеличи интензивността, когато играят юношеските обединения и мачовете да са на терени с естествени размери. В момента сме очевидци на неприятни терени, раздробяване на играта и блян за победа непременно. Често мачовете се играят единствено с една топка съзнателно, а общо времето за игра е сведено до най-малко. Ако не се трансформират генерално нещата не виждам по какъв начин ще се реализиран резултати. А другояче подготвителният развой си е отговорност на всяка школа и от изискванията, и квалификацията на треньорите зависят крайните триумфи. Много значима е дисциплината и възпитанието на играчите, които от ранна възраст би трябвало да бъдат учени на професионално отношение към процеса. Аз съм уверен, че родителите също са доста значима част от образуването на състезателя. Когато родителите са сътрудници на треньорите става елементарно. Когато, обаче, решат да влязат в ролята на треньори, вредите могат да са необратими. Но това е действителността.

ВРАТАРИ

Дамян Дамянов 2000г. - Локо София

Васил Симеонов 1998г. - Арда Кърджали

Даниел Наумов 1998г. - ЦСКА 1948

ЗАЩИТНИЦИ

Преслав И. Петров 1995г.

Димитър Жеков 2001г. - Созопол

Венцислав Керчев 1997г. - Славия

Преслав М. Петров 1997г. - Янтра

Димитър Илиев 1999г. - Ботев Враца

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ

Олег Димитров 1996г. - Литекс

Кристиян Китов 1996г. - Струмска Слава

Антонио Георгиев 1997г. - Ботев Враца

Антони Иванов 1995г. - Динамо Букурещ

Ивайло Климентов 1998г. - ЦСКА 1948

Ерол Дост 1999г. - Славия

Стефан Методиев 2000г. - Миньор Перник

Илия Юруков 1999г. - Арда

Доминик Янков 2000г. - Лудогорец

Иван Йорданов 2000г. - Лудогорец

НАПАДАТЕЛИ

Димитър Митков 2000г. - Локо София

Денислав Александров 1997г. - ЦСКА 1948

Георги Бабалиев 2001г. - Спартак Варна

Светослав Ковачев 1998г. - Арда Кърджали

Кирил Янакиев 2001г. - Спортист Своге

Стефан Статев 2003г. - ЦСКА 1948

Тони Иванов 1999г. - Янтра Габрово

Лудогорец II (изграден единствено от юноши на клуба)

1. Дамян Христов

2. Владимир Русанов

3. Илкер Будинов

4. Владислав Найденов

5. Хюсеин Кельовлуев

6. Тихомир Димитров

7. Петър Караангелов

8. Петър Георгиев

9. Методий Стефанов

10. Георги Вълчев

11. Велислав Минков

12. Мартин Русков

13. Александър Ганчев

14. Цветослав Петров

15. Валентин Цветанов
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР