Първата във Варна кино школа „Братя Люмиер“ ще посрещне наесен

...
Първата във Варна кино школа „Братя Люмиер“ ще посрещне наесен
Коментари Харесай

Откриват първата кино школа във Варна

Първата във Варна кино школа „Братя Люмиер“ ще посрещне наесен своите ученици на възраст над 10 години в Общинския детски комплекс. Основен подстрекател и преподавател е критикът и сценичен режисьор Елица Матеева, ученик на НАТФИЗ и специализирала при проф. Пламен Марков.

В новата школа ще се гледа и съпреживява кино, децата ще вършат своите първи опити да пишат сюжети, да предствят анонси, ще описват забавни истории с езика на седмото изкуство, ще вникнат в детайлите на актьорската и режисьорска специалност, ще получават познания по кинодраматургия.

Ще си напомнят незабравимите изречения “Нека силата бъде с теб! ”, “Ще се върна ”, “Който избави един живот, избавя целия свят ” или „Моята майка постоянно споделяше: Животът е като кутия шоколадови бонбони, в никакъв случай не знаеш какъв ще получиш.“Киното е космос! Движение, светлина, цветове, страсти, тотално преживяване“, споделя Елица Матеева. Тя ще срещне професионално своите ученици с героите от „Междузвездни войни“, „Терминаторът“, „Списъкът на Шиндлер“, „Форест Гъмп“, ще ги посвети в комплицираните загадки на обичаните Хари Потър и Нео от „Матрицата“. Българското кино с неговите шедьоври и емблематични изрази:„ Риба, но цаца… Цаца, но риба! „ „ А какво е командировка?Когато ти заплащат, е командировка, а когато ти си плащаш, е курорт. “„ Едно е да искаш, друго да можеш, трето и четвърто е да го направиш “, също е в центъра на креативната стратегия на школата. Тя е безвъзмездна за децата и се финансира от бюджета на общината.

Елица Матеева е притежател на премията за театрална рецензия на името на Боян Пенев. Режисьор е на „ Stereolove “. Автор е на книгата „ OPEN “ и на монопиесата „ От твоето мрачно, диво цвете “. Автор и режисьор е на спектакъла „ Play/Back “, въодушевен от Педро Алмодовар. Автор и модератор на кинолектории, провеждани в отдел „Изкуство“ на районна библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР