Първата среща за годината на министрите на икономиката, в рамките

...
Първата среща за годината на министрите на икономиката, в рамките
Коментари Харесай

Икономическите министри обсъдиха темата за бъдещето на Европейската индустриална политика

Първата среща за годината на министрите на стопанската система, в границите на неофициалния съвет по конкурентоспособност, отдаден на промишлеността, бе извършена през днешния ден в София, оповестиха от пресцентъра на министерството на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

На Съвета участваха министрите на страните членки на Европейски Съюз, комисарят на Европейски Съюз по въпросите на вътрешния пазар, индустрията, предприемачество и МСП госпожа Елжбиета Биенковска, Гонсало Лобо Ксавиер, заместник-председател на Европейски стопански и обществен комитет, Хайнц Леман, член на Европейския комитет на районите, Маркус Бейрер, общоприет шеф на BUSINESSEUROPE, както и Марко Менсинк, общоприет шеф на Европейския съвет на химическата индустрия.

Общата цел на срещата бе да се постави началото на политическите разисквания и подготовката на бъдеща цялостна и дълготрайна индустриална тактика на Европейски Съюз с небосвод до 2030 година Министрите разискаха трендовете и факторите, които предопределят бъдещето на Европейската промишленост, както и общите цели и цели, които могат да залегнат в новата индустриална тактика, която да подсигурява, че европейската промишленост ще бъде конкурентна в изменящата се световна среда. Бяха разисквани основни аспекти като дигитализацията, веригите за добавена стойност, интеграцията на европейските компании и по какъв начин най-успешно да са конкурират на международните пазари, както и основните базови и енергийно-интензивни промишлености, поради значимата им роля за цялата европейска промишленост. Това е първото разискване, което залага основите на бъдеща дълготрайна и цялостна индустриална тактика.

“Започваме общата ни работа точно по тематиката индустриална политика, тъй като се намираме в решителен миг за бъдещето на континента и на стопанската система ни. През миналата година на всички места в Европа постигнахме напредък и гледаме с по-позитивни упования към 2018 г.”, сподели българският министър на стопанската система Емил Караниколов Емил Караниколов е министър на стопанската система. Роден е на 3 юни 1980... към профила. Той добави, че световните промени от последните години, както и напредъкът и развиването на сътрудниците и съперниците, изискват увереност през днешния ден, с цел да може да се подсигурява бъдещето през идното десетилетие и оттатък него.

По време на първата работна сесия в част „ Индустрия “ бяха разисквани развиването на основни браншове като подвижността, автомобилната промишленост, батериите и енергетиката, както и апелът за нов новаторски пакет в региона на нисковъглеродната стопанска система. Беше маркирана решаващата роля, която идната рамкова стратегия за нововъведения ще изиграе за подкрепяне на индустриалните нововъведения.

Министър Караниколов уточни, че през последните години са били развити редица политики с отношение към промишлеността. "Същевременно обаче дълготрайните цели и условия, които слагаме пред промишлеността в други области, както и световните стопански процеси и провокации, и изключително четвъртата индустриална гражданска война изискват от страните членки да подхващат дълготраен и стратегически подход”, добави той.

В рамките на сесията, от страна на промишлеността беше показан опитът на суровинния бранш в прехода към устойчива и кръгова стопанска система, изводи от извършената предходния ден конференция „ Иновации и конкурентоспособност: Базовите промишлености - мотор за напредък “, както и провокациите и опциите за базовите промишлености в Европа.

Европейският стопански и обществен комитет срещна министрите със мненията, готови особено за неофициалната среща на тематика „ Насърчаване на развиването на дребните и междинните предприятия в Европа “ и „ Приемане на общ метод към индустриалната политика на Европейски Съюз “.

След пленарната сесия, в две паралелни работни сесии, се дискутираха тематиките „ Вериги на цената и развиване на конкурентните преимущества за европейската стопанска система “ и „ Нови трендове в индустриалното развиване – цифровизация на промишлеността и човешкото измерение в процеса на икономическо развиване “.

В първата сесия участниците разискаха съществуващите конкурентни преимущества на Европа, в това число инфраструктура, софтуерни познания спрямо други съществени търговски сътрудници и по какъв метод тези преимущества могат най-оптимално да се развият и укрепят, с цел да се подсигурят бъдещите преимущества на европейската индустрия в една все по-конкурентна световна среда.

Втората беше отдадена на цифровата промяна на промишлеността, европейските цели в процеса на преход към цифровизация на промишлеността и съответни цели, които биха могли да бъдат заложени в бъдещата индустриална тактика по отношение на развиването на цифрови умения и насърчаването на цифрово предприемачество.

По време на работния обяд министрите разискаха тематиката за провокациите и опциите пред енергийно-интензивните промишлености, изключително в подтекста на цифровизацията и битката с климатичните промени. Целта е в цялостната полемика за бъдещата, всеобхватна и дълготрайна индустриална политика да се обърне особено внимание на енергийно-интензивните браншове, защото те са значима част от индустриалната основа на Европейски Съюз.

Обсъжданията са в подтекста на общите старания за развиване на индустриалната тактика на Европейски Съюз и ще бъдат последвани от поредност срещи и съвещания на политическо и експертно равнище, включително и официални срещи на министрите в Брюксел през месец март за развиване на цялостната и дълготрайна индустриална тактика. “Именно за това имам вяра, че днешната ни среща е значима, с цел да заложим началото на бъдещата дълготрайна и цялостна индустриална тактика “, съобщи министър Караниколов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР