Първата симфония на Ленард Бърнстейн Йеремия, изпълнена от Софийската филхармония

...
Първата симфония на Ленард Бърнстейн Йеремия, изпълнена от Софийската филхармония
Коментари Харесай

Музикални шедьоври от Бърнстейн и Владигеров

Първата симфония на Ленард Бърнстейн " Йеремия ", изпълнена от Софийската филхармония и мецосопраното Виолета Радомирска под диригентската палка на маестро Оливер Ведер, ще звучи на 31 октомври от 19 ч. в зала " България ". Бърнстейн, който я написва едвам на 24 години, дирижира премиерата й на 28 януари 1944 година със Симфоничния оркестър на Питсбърг.

В първата част на вечерта ще чуем Концерт за пиано 3 на Панчо Владигеров със солистка Мария-Десислава Стойчева - носителка на първа премия от Международния конкурс " Панчо Владигеров ", Шумен 2019. Произведението е написано особено за откриването на зала " България " на 9 октомври 1937 година

Роден във Франкфурт, Германия, маестро Оливер Ведер стартира музикалното си обучение като цигулар във Франкфуртската академия. Той е първият западногермански стипендиант в Санкт Петербургската консерватория, където учи при проф. Иля Мусин и проф. Владислав Чернушенко. От 1994 до 1997 година е музикален началник и основен диригент в Държавния спектакъл " Римски-Корсаков " на Санкт Петербургската консерватория. Работи и като помощник на Валерий Гергиев в Мариинския спектакъл. Осъществява оперни постановки в Южна Корея и за фестивала в Савонлина (Финландия), концерти в Хамбург и Франкфурт на Майн и други В момента е музикален шеф и основен диригент на един от най-старите немски оркестри, учреден през 1635 година - Симфоничния оркестър на Тюрингия.

Мецосопраното Виолета Радомирска е добре позната на родната аудитория от изявите й в Софийската опера и зала " България ". Творческият й път я води в Швейцария, където е солистка в оперите в Цюрих, Люцерн и Бил. Има изяви с Радиооркестъра на Мюнхен и оркестъра на RAI. През 2018/2019 година дебютира в Миланската канара в операта " Електра " от Рихард Щраус.

Мария-Десислава Стойчева приключва пиано в класа на проф. Людмил Ангелов в Нов български университет. Двукратно е избирана за участник и стипендиант в влиятелния курс по камерна музика " Musica Mundi " в Белгия. Лауреат е на голям брой национални и интернационалните състезания и фестивали.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР