Първата реколта родни домати тази година ще се бере най-рано

...
Първата реколта родни домати тази година ще се бере най-рано
Коментари Харесай

Кога ще дойдат и първите родни домати на пазара?

Първата годишна продукция родни домати тази година ще се бере най-рано през май. Причината е, че оранжерийните производители са обезпокоени от несигурността в бранша и са засадили насажданията едвам преди десетина дни. Това значи, че на пазара до тогава ще се продават най-много вносни домати, обявиха производители от пазарджишкото село Мало Конаре.

В оранжериите на семейство Кабурови е казус доматите да стартират да узряват след Великден. До забавянето се стига поради непрекъснатото нарастване на разноските.

" Продукция - българска от българските оранжерийни производители за идните Великденски празници няма да има. Ще разчитаме главно на импорт от трети страни, най-вече Турция Албания и Македония ", сподели Десислава Кабурова – производител от с. Мало Конаре.

България ще упорства да бъдат изравнени дотациите за земеделците в Европейския съюз, с цел да се облекчи браншът. Според Иван Кабуров това обаче няма да стане, даже по думите му от следващата година някои от производителите изобщо няма да получават дотации.

" Тази информация я получихме преди 15-20 дни персонално от министъра и неговия екип. Това мисля, че ще докара бранша до банкрут и ще даде опция на вносителите да си разиграват тяхната политика. Смятам, че в случай че тази година доматът е 6 лева или 5 лева, другата година той ще бъде бутиков българския домат, който ще бъде изкаран от оранжериите и той ще бъде 10-12 лева ", сподели Иван Кабуров – производител от с. Мало Конаре

Според земеделеца от Пазардишко единственото избавление на бранша е отпадане на Данък добавена стойност за избран интервал от време, каквато мярка беше взета за хляба и хлебните произведения. Тогава може да се чака и поевтиняване на доматите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР