Първата по рода си Възрожденска библиотека, наречена Книжици за прочитъ,

...
Първата по рода си Възрожденска библиотека, наречена Книжици за прочитъ,
Коментари Харесай

Първата по рода си Възрожденска библиотека откриха в начално училище в Плевен

Първата по рода си Възрожденска библиотека, наречена „ Книжици за прочитъ ", беше открита в плевенското Начално учебно заведение „ Христо Ботев " по случай 3 март. Тя ще е налична за всички 450 възпитаници в учебното заведение. Намира се до входа на постройката, а първите книги в нея са дарени от родители, някогашни възпитаници и ученици на учебното заведение.

Плевен

Възрожденската библиотека беше открита с атрактивно показване на историята на писмеността от плевенския художник Диян Павлов - Джими. Тя носи името на от време на време издание от 1896 година, излизало в Солун - „ Книжици за прочитъ ". Най-много са книгите, отдадени на персони и събития от Възраждането.
Венислав Атанасов, 4 клас: Ще ми бъде забавно да прочета някои от тях. Аз обичам да чета книги за историята, за царете.
Сред най-ценните дарения са „ Записки по българските въстания " от 1901 година, подарен от ученик на учебното заведение и 130-годишното томче „ Отбраната на Плевен ", донесено от родител. Четвъртокласничката Мария-Василия даже към този момент е избрала първата книга, която ще прочете - „ Забравени страници за незабравени българи ".
Мария-Василия Пахарска, 4 клас: Както е написана с писмеността от остаряло време е доста хубава и доста уютна. Според мен доста деца ще идват тук, за какво тя основава възрожденска атмосфера.
Директорът на учебното заведение е уверен, че книгите ще са забавни за децата.
Цветелин Горанов, шеф на учебното заведение: Всяко междучасие, когато имат свободно време, сред промените, учениците да могат да идват, да вземат книги, да четат, ще създадем и копия.
В библиотеката може да се прочетат освен книги, а и документи от историята на учебното заведение - като истинското удостоверение за приключен първи клас на възпитаник от първия випуск през 1932 година.
Още по тематиката 141 години свободна България
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР