Първата година от живота на бебето е периодът на най-бурно

...
Първата година от живота на бебето е периодът на най-бурно
Коментари Харесай

Самостоятелен седеж на бебето - кои са стъпките към успеха?


Първата година от живота на бебето е интервалът на най-бурно физическо и нервно-психическо развиване. От едно бебе, което прекарва по-голямата част от деня в сън, то се трансформира в любопитно и интензивно дете, готово да опознае света.

След раждането бебето извършва безредни, нецеленасочени придвижвания с крайниците и заема позицията, в която е сложено. Постепенно то стартира първо да управлява придвижванията на главата . Това е първа стъпка в стадия на съзряване на опорно-двигателната система. По този метод укрепва мускулатурата на врата, гърба и крайниците и детето последователно се приготвя за следващя стадий – обръщането от тил по стомах и назад.

На към 6-месечна възраст детето към този момент е готово да бъде сложено седнало . Първоначално това става с опора, а след няколко седмици до месеци бебето към този момент може да седи независимо. В началото бебето би трябвало да бъде сложено в седнало под 90о, като се поддържа с възглавници. Гръбната му мускулатура към момента не е укрепнала задоволително, заради което то е несигурно, не може да резервира баланс и се „ олюлява”. По тази причина елементарно може да падне на една страна или напред.

Успоредно с подсилване на мускулатурата му, е належащо да узрее и нервната система на детето. Така се обезпечава нужната съгласуваност и последователно то се научава да пази равновесие и да се задържа дълготрайно време седнало без потребност някой или нещо да го крепи. В този интервал в никакъв случай не го изпускайте от взор, до момента в който е седнало.

В началото е допустимо детето да търси още една опорна точка, с цел да се задържи седнало. По тази причина то се подпира на една или две ръце, сложени пред тялото.

При научаването на независим седеж, както и при всичко останало, важи правилото на последователност . Винаги в началото продължителността би трябвало е къса и след това последователно да се усилва. Започнете с 1-2 минути, като постоянно всичко би трябвало да е под формата на игра. Застанете пред детето и се пробвайте да привлечете вниманието му, като си играете с разнообразни играчки, разказвате му приказка, пеете му или изпълнявате друго занятие, което му е забавно. Винаги преустановявайте процеса, когато усетите, че детето става неспокойно или усеща дискомфорт. То последователно ще свикне с новата позиция и ще разбере, че тя му разкрива още доста благоприятни условия за опознаване на света.

Свързани публикации.. Наръчник за бебето - физическо развиване и хранене в първата половин година 0 Бебето на шест месеца - по какъв начин да подтикваме нервно-психическото му развиване? 0 За прочувственото и физическо здраве на децата ни 0

Как да извършите процеса по-лесен и прелестен?

Може да хванете детето за ръчички и да го издърпате до седяща позиция. Обикновено то доста харесва това упражнение. Поставете го тъй че гръбчето му да е подпряно на ъгъл. Така ще му осигурите нужната непоклатимост и ще му дадете нужното време, с цел да може мускулатурата на гърба да се приспособи към новото физическо натоварване.

Децата доста обичат да гледат изображението си в огледалото. Може да опитате да поставите огледало пред него, до момента в който е седнало. Така то ще прекара по-дълго време в тази позиция без да се отегчава.

С приучаването към независим седеж следват питите за пълзенев като стадий от нервно-психическото развиване.

Тогава бебето стартира да се придвижва на процедура на всички места и да има достъп до места, в това число и такива с рискови предмети. Необходимо е да осигурите задоволителна отбрана, като обезопасите жилището и ограничите достъпа до предмети и препарати, които могат да бъдат потенциано рискови. Понякога изненадващо бързо детето може да доближи до места, за които не сте предполагали.

Когато бебето свикне със независимия седеж, може да свалите ъгъла на седалката в колата, тъй че детето да седи по-изправено. То към този момент може да е обърнато и по посока на придвижването, в случай че това до момента към момента не сте го създали. Винаги използвайте предпазните колани. 3606
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР