Първата електронна рецепта в България бе издадена и изпълнена днес,

...
Първата електронна рецепта в България бе издадена и изпълнена днес,
Коментари Харесай

Е-здравеопазването засега е само по телевизията

" Първата електронна рецепта в България бе издадена и изпълнена през днешния ден, 3 октомври, в град Сливница в рамките на пилотния план за електронна здравна карта, който се осъществя от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ".

Новината е същинска и и е от далечната 2007 година, когато тогавашният здравен министър Радослав Гайдарски в наличието на министъра на държавната администрация Николай Василев дава официално старта на е-рецептата. В този " незабравим " ден (по думите на проф. Гайдарски) тържествено е показан   пътят на пациента господин Славчо Йорданов - от кабинета на неговия общопрактикуващ лекар д-р Елеонора Попова, която го преглежда и предписва медикаментите, до осъществяването на електронната му рецепта в аптеката на магистър-фармацевт Диана Димитрова.

Никой не помни какво се е случило оттогава до в този момент, нито пък дали планът е изпълнен с изключение на в Сливница и в село Алдомировци. 13 години по-късно постоянно откриваме някоя нова частица на електронната система - в това число и тази седмица, само че е-рецепти в България съвсем няма, да не приказваме за изцяло е-здравеопазване, което да спести на пациентите разнасянето на хартии от кабинет на кабинет.

Технически пречки, дълго обжалване на оповестени публични поръчки, ползи за милиони, липса на воля, безхаберие - мъчно е да се каже коя от тези аргументи е съществена за дългото неслучване на електронната здравно-информационна система, чието създаване м.г. изненадващо бе поверено на " Информационно обслужване " (а подписаните до тогава контракти с други компании - прекратени). През 2020 година коронавирусът ни принуди да създадем първи плахи стъпки към действителното въвеждане на е-система - с даването на опция джипитата да издават електронни посоки за PCR тест. В края на годината бяха въведени и електронните предписания, само че едно е да ги въведеш на доктрина, а напълно друго - на процедура, тъй че все още малко на брой пациенти са ги употребили. 2021 година въпреки всичко дава известни очаквания, че най-накрая ще станем очевидци на действителна, а освен за пред камерите, първа стъпка към същинско е-здравеопазване - с която пациентите ще получават електронни посоки освен за PCR тест, a и за всички други болести, и няма да носят на хартия предписаната им от лекаря рецепта, а с един код ще могат да закупят нужните им медикаменти. Електронното досие пък, показано тези дни от здравния министър като готово, болшинството български жители към този момент ще го гледат най-вече по тв приемника, тъй като е налично единствено с електронен автограф, а единствено 2-3% от хората го имат. 

 

Е-направление

" Електронното направление към този момент е реалност. За по-малко от две седмици успяхме да обхванем към 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление ", рапортува бодро зам. здравният министър Жени Начева в средата на декември м.г. Към днешна дата данните са без смяна - единствено половината джипита у нас имат нужния програмен продукт и умения да издават е-направления. По тази причина електронно ориентирани за проби все още са към 30 хиляди души. Зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов разяснява пред " Сега ", че лекарите издават е-направления, само че не всички лаборатории ги одобряват. " Знам единствено за една верига лаборатории, които одобряват електронни посоки. Останалите си желаят хартията ", съобщи той.

Хартията е не просто разкарване. " В момента 20% от направленията или се губят или не отиват у хората. Електронното им издаване ще усъвършенства този развой и ще докара до по-голям надзор и успеваемост ", означи пред " Сега " и ръководителят на сдружението на общопрактикуващите лекари в София Георги Миндов.

За хилядите заболели от COVID-19 възможността да получат е-направление за безплатен тест (при съществуване на два симптома) определено е голямо облекчение. То обаче за момента остава лимитирано единствено за проучвания, свързани с COVID-19. Тази седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов разгласи, че до края на март е-направления ще се издават и за всички останали диагностични процедури в доболничната здравна помощ. Но поживем, увидем.
 

Е-рецепта

В средата на декември м.г. за " факт " бе оповестена и електронната рецепта. За нейното въвеждане обаче не е задоволителен квалифицираният от " Информационно обслужване " програмен продукт. Разработеният от тях модул е напълно друг от аптечния програмен продукт, както и от този на лекарите, тъй че в този момент би трябвало да се мине през целия развой на тяхната синхронизация, който не е по никакъв начин елементарен. 

Зам.-министър Начева разгласи, че към този момент 5 аптечни вериги работят с е-рецепта, а съгласно данни на фармацевтите тя може да се употребява от 500 аптеки в цялата страна. Лекари обаче свидетелстват, че това въобще не е по този начин. " Електронните предписания не са тръгнали, аптеките отхвърлят да ги извършват ", разяснява д-р Георги Миндов. По думите му софтуерът на лекарите е подготвен и всички те могат да издават е-рецепти, само че аптеките не са подготвени със свързването на техния програмен продукт към националния модул. " Аз самият още не съм издал нито една електронна рецепта. Мога, само че по какъв начин ще ви обслужат в аптеката? ", пита той. " Възможно е да има единични аптеки, които да извършват предписания по електронен метод, само че това е експериментално. За момента няма смисъл да изтезаваме хората и да им издаваме електронни предписания, а след това те да обикалят града, с цел да търсят аптека, която да ги извърши ", разяснява медикът. По думите му не е ясно и до каква степен всичките му сътрудници са осведомени с особеностите по издаването на електронна рецепта.

Д-р Брънзалов удостоверява думите на сътрудника си. В неговата процедура всички предписания към този момент са електронни, само че по едно и също време с това той ги написа и на хартия, тъй като в противоположен случай аптеките не ги извършват. " Как може всичко с лекарския софтуер да е наред, а с аптекарския да не е?! Явно има хора, които са против е-здравеопазването ", счита зам.-шефът на БЛС.

Проверка на " Сега " откри две вериги аптеки в София, които обявиха, че работят с е-рецепти - в столичния квартал  " Бели брези " и в центъра на ул. " Цар Иван Шишман ". Фармацевтите там първоначално не бяха сигурни дали одобряват е-рецепти, само че откакто се съветваха с сътрудниците си, оповестиха, че могат да обслужват такива - което е знак, че до този миг не са изпълнявали електронни предписания.  " Наши сътрудници в София са изпълнявали към този момент, ние още не сме получавали е-рецепти, само че имаме подготвеност, осъществимо е ", разясниха от аптека на една от веригите в Кюстендил. В останалите фармации, в които проверихме,  приемат единствено хартиени предписания.

Данните на Министерство на здравеопазването също са красноречиви - едвам 1218 са издадените електронни предписания, като те идват от 206 персонални лекари.

" Няма интеграция сред софтуера на " Информационно обслужване " и аптеките и министърът знаят това ", споделя и Николай Костов, ръководител на Сдружението на притежателите на аптеки. " Това е много комплициран и дълъг развой, на софтуерните компании им би трябвало време ", разяснява той. Проблем съгласно него е и това, че въпросните компании (около 4-5) непрекъснато желаят спомагателни средства поради непрекъснатата работа по синхронизирането. " Министерството дава задания, без обаче да дава финансиране за тях ", споделя още Костов. Самият той не може да предвижда по кое време действително всички аптеки ще проработят по новия метод, само че счита, че крайният период за това, записан в закона - 1 май, е реален.

 

Е-досие

Във вторник здравният министър показа и идната стъпка от е-здравеопазването - електронното здравно досие, налично на сайта на Националната здравно-информационна система. Подробно бе обяснено какво може да види пациентът  - информация за персоналния му доктор, проведените прегледи, изписаната терапия, денталните прегледи, кръводаряването, имунизациите, електронните посоки и предписания и така нататък

Въпросното досие занапред ще се надгражда - с епикризите на пациентите, с протоколите за скъпо струващи медикаменти и направленията за експерт. Но от него най-голяма изгода щеше да има, в случай че беше всеобщо налично. Оказва се, че за разлика от остарялото здравно досие, в което се събираше информация за медикаментите, терапиите, проучванията и така нататък по линия единствено на здравната каса и до което хората от години имат достъп с безвъзмезден ПИК (персонален идентификационен код, който се издава от РЗОК или НАП), то за достъп до новото е-досие (което ще съдържа информация за всички проучвания и терапии) ще би трябвало дипломиран електронен автограф (КЕП). А за разлика от ПИК той с изключение на разкарване изисква и пари. Не е ясно и какъв брой джипита сега имат електронен автограф. Засега изходът е при нужда от документ за направена имунизация против COVID-19 от 1 февруари той да се разпечатва от персоналния доктор - облекчение, само че не електронно.

 

 

Половин хартиена рецепта, апелирам

 

Наскоро от БЛС излязоха с обяснения по отношение на електронната рецепта, от които излиза наяве, че тя към момента не може да се употребява при всички случаи. Хранителните добавки например не влизат в обсега й - за тях по принцип не се желае рецепта, само че до момента се записваха наред с другите медикаменти. Занапред, в случай че доктор реши да добави лечението на пациент с хранителна добавка в допълнение към главната му терапия, следва да ги изпише на обикновена хартиена рецепта, защото сега в системата липсва указател на питателните добавки.

Предписването и отпущането на медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, които НЗОК заплаща, също ще бъдат изписвани на хартиена бланка, както и всички артикули, регистрирани като произведения, които се продават свободно в аптеките (капки за нос, таблетки за смучене и др.), отново защото за тях все още няма интегриран указател.

 

АНЕКС

В края на декември 2020 година Българският лекарски съюз и здравната каса подписаха Анекс към НРД 2020-2022. В него е включено и поетапното въвеждане на електронизацията на опазването на здравето. Всеки модул, който ще бъде въвеждан, ще има опция да се тества до три месеца, преди да влезе в действие. Въвеждането на електронното опазване на здравето коства 12 милиона лева и би трябвало да завърши в края на 2022 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР