Първата част от заглавието я приписват на вожда и учителя

...
Първата част от заглавието я приписват на вожда и учителя
Коментари Харесай

Акценти за 31 юли - 6 август от Banker Weekly

Първата част от заглавието я приписват на вожда и учителя на някогашния международен пролетариат Владимир Илич Ленин. Дали това е правилно или не е - няма никакво значение. По-важното е, че сентенцията е същинска - от първата до последната писмен знак.

Да, ситият може да даде някой и различен лев (долар, марка, франк, шилинг и т.н.) на бунтарите, само че най-много дава ум - непрекъснато и по всевъзможни въпроси. Ама да хване сърпа, чука, косата, брадвата, пушката или калашника и да хукне да се бие, да троши противников глави или да стреля от упор в класовия зложелател - не го търси. Мръсната работа е на пешките. Царете и офицерите си имат друга задача.



Статуквото на ниските лихви ще се резервира в обозримо бъдеще. Такива са индикациите както на Европейската централната банка, по този начин и на Българската национална банка. Актуалната прогноза на Българска народна банка е за " умерено " повишаване на лихвените проценти през втората половина на годината, само че в нея се споделя също по този начин, че " към момента ниските лихвени проценти по заемите и позитивните вероятности пред пазара на жилищата ще благоприятстват растежа на заема за частния бранш през прогнозния небосвод ".



Пораженията от лакомията на строителните бизнесмени по брега на морето край нямат. За някои обаче пътят към замогването от през днешния ден за на следващия ден, който през последните години трансформира Черноморието ни в бетонно гето, се оказа много неравномерен. Впрочем малко на брой съумяха да изгазят тресавището на рисковите вложения. Фалитите измежду тези " вложители " - изключително след световната рецесия през 2008 година - се трансфораха надали не в нещо естествено.

В политиката, както и във всяка друга човешка активност, вярната приложимост на думите има огромно значение, макар че мнозина го подценяват. Още Конфуций в фамозния си етюд написа за заплахата от „ комплициране на понятията ”, като предизвестява, че тя води до съществени последствия за практиката на държавното ръководство. Небрежното или користно потребление на думите води до тяхното изпразване амортизиране, отсам – до отрицателно изменение в отношението на хората към обозначаваните с тях феномени.

Подобно на коронавирусния вариант " Делта ", тематиката за противозаконното подслушване стартира да набира мощ, с опасението, че ще трансформира в главен обществено-политически спор в идните дни. Вълната от въпроси, произлизащи от питането имало ли е нерегламентирана приложимост на специфични разследващи средства (СРС) против опозиционни водачи и елементарни жители по време на летните митинги против кабинета " Борисов-3 " предходната година, се надигна след мъртво неспокойствие в 46-ото Народно заседание. То породи при чуването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, а изнесените от него данни за ролята на прокуратурата в този проблем безусловно я завличат на дъното. 

Лято, пътувания, поправки, възпитаници след месец...Всичко това желае пари. А когато няма изкарани или окрадени, единственият метод е заемът. Ако пък и банката обърне тил, остава единствено небанковият бърз заем. Той е съвършената помощ, в случай че прецизно се извършва освен закона, а и моралните правила, само че и мечешка услуга, в случай че има предумишленост за машинация и недовиждане от страна на клиента. Защото измамникът без добряк умира.



Българските банки ще се преценяват с нови регулации против прането на пари и финансирането на тероризма от 7 октомври. Насоките са създадени от Европейския банков орган и преди дни бяха признати от Българската национална банка. На първо четене кредитните институции ще би трябвало доста по-стриктно да правят оценка клиентите, с които въртят бизнес. Както и да вършат много по-задълбочена оценка на риска за влизане в схеми за пране на пари и финансиране на тероризма, когато вземат решение на кого да провиснал кредит или чии средства да одобряват на влог.



Да стартираме с българските неточности. В избрани интервали те граничат с закононарушения – освен национални, само че и самостоятелни. Когато упрекваме Югославия или Република Северна Македония, би трябвало да си дадем сметка, че България има не по-малка виновност и е направила не по-малки зверства по потискането на българското съзнание. И от двете страни на границата би трябвало да извървим пътя към превъзмогването на това тъмно завещание.  Доц. Спас Ташев пред „ БАНКЕРЪ “



Ревизираният План за възобновяване и резистентност продължава да пали публичните пристрастености. Особено сензитивна се оказа тематиката за бъдещето на енергетиката, тъй като тъкмо за тези политики ще желаеме най-вече пари от Европейската комисия. Миналата седмица към този момент обяснихме желанията на страната да строи нова газова централа за 1.6 милиарда лева на площадката на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ (виж ). Другият основен детайл са бъдещите мощности за зелена сила, за които Брюксел ще продължи да " натиска " страните членки все по-сериозно.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР