Първата бърза победа за новите управляващи би била промяна в

...
Първата бърза победа за новите управляващи би била промяна в
Коментари Харесай

Нулева корупция е невъзможна с настоящия главен прокурор, смята Кирил Петков

Първата бърза победа за новите ръководещи би била смяна в закона, по който работи Антикорупционната комисия (КMКОНПИ) и промяна на нейния началник, тъй че има в България антикорупционна конструкция, която е безпристрастна и с проверяващи функционалности. Това разяснява в " Седмицата " на Дарик водачът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. В отговор на въпрос той еднопосочно съобщи, че нулева корупция в България не е допустимо да се реализира с сегашния основен прокурор.

В същото време таман смяната в прокуратурата той счита за най-трудната задача пред новите ръководещи като уточни, че повода за това е защото за нея е належащо конституционно болшинство - две трети от състава на Народното събрание, а не елементарното от 121 гласа. " Това конституционно болшинство за промяна на Висшия правосъден съвет дава спирачка за това, което бихме желали да създадем незабавно ", изясни той. Напомни, че Иван Гешев е бил единственият претендент за основен прокурор, което значи " изцяло нагласен " конкурс за мен. Някъде в някоя стая е взето това решение, само че не във Висш съдебен съвет ", уточни Петков и позволи, че за някои от зависимостите на основния прокурор и на Висш съдебен съвет даже обществото не знае.

Промяната в конституцията, за която и президентът Румен Радев споделя, че има подготвен план, Петков дефинира като по-дългосрочна задача.

Новите правила - по критериите на Шумпетер

Петков проучва, че пред бъдещото ръководство, което желае да промени разпоредбите на действие в България има 2 сюжета - положителен, при който всички се съгласяват като общество, че би трябвало да се играе по новите правила и неприятен вид, при който съществуващите играчи не желаят да се преценяват с новите правила. При втория ще стане борба, само че ние сме подготвени и за това - нов прокурор, следствия и т. н., разгласи Петков.

На въпрос какъв % смяна в съществуващите правила би сметнал за триумф и при който смяната ще е забележима, Петков си послужи с доктрина на австрийския икономист Йозеф Шумпетер, представител на Еволюционната икономическа школа.

Според нея измененията се движат от хайлайф, състоящ се от 2 % от обществото и развиването на една страна зависи от това по какъв начин ще работят тези 2%. Техните дейности обаче зависят от основаните правила, по отношение на които те приспособяват дейностите си. Според тази доктрина най-талантливите 2% в Римската империя са били към императора и са положили основите на държавната уредба, през Средновековието те са били при военните и тогава са налице огромни нововъведения в тази сфера. На идващ стадий от тях потегля индустриалната гражданска война

В българския образец, в случай че хората от мафията през 90-те година на предишния век се бяха родили в Калифорния, щяха да основат стартъпи и да ръководят в този момент мултимилиардни компании, а тук те са били в сивия бранш, проучва Петков. " Нашата обща задача е да променим по този начин разпоредбите, че същите 2% да решат, че с цел да продължат да просперират, би трябвало да трансформират метода, по който работят ".

" Аз не споделям, че всички ще отидат в пандиза, само че при нулева приемливост към корупцията същите тези хора ще би трябвало да измислят по какъв начин да бъдат сполучливи в новата действителност и за младите образецът да не е индивидът с джипа, който пуши с пура пред някой хотел, а младият бизнесмен, който се стреми да изнася продукцията си или академик, който се конкурира с други, с цел да измисли нещо ново. Ако това създадем, тези 2% естествен гений ще почнат да движат България в напълно друга посока ", изясни тезата си Петков.

Смяна в локалната власт е на дневен ред

В диалога водачът на " Продължаваме промяната " разгласи, че след няколко месеца групировката ще стартира да работи и по нужните промени в локалната власт. Определи смяната там като последваща огромна задача. Напомни, че таман там хората най-лесно могат да усетят смяната, тъй като това е очевидно даже през оправянето на тротоарите пред дома на хората спрямо това дали Българската банка за развиване е почнала да работи добре.

" Няколко месеца след Нова година ще стартираме да работим по тази тематика ", разгласи Петков. По адрес на дългогодишния кмет на София Йорданка Фандъкова той сподели, че и тя самата към този момент е наясно, че би трябвало да отстъпи поста в интерес на някой, които с нови сили ще се заеме с решаването на проблемите на града.

Със Северна Македония - като при договарянията за кабинет

На въпрос по какъв начин да се продължи в диалозите със Северна Македония Петков предлага това да стане като при договарянията за кабинет - да се образуват в действителност работещи групи по обособените тематики. Обясни, че в този момент диалозите са спорадични и историята е главната, а не част от тематиките. Обяви, че основаването на тези групи ще е измежду първите задания на бъдещия министър председател и на външния министър.

" И да работим дружно по всички тематики оптимално транспарантно и двата народа да се срещнат с действителните тематики и да осъзнаят цената, в случай че няма добросъседство и изгодата, в случай че има ", изясни тезата си той. Според него, в случай че се осъзнае икономическата изгода от естествени връзки сред двете страни, тогава несъмнено министърът на образованието на прилежащата страна ще се съгласи да промени погрешно наличие в учебниците по история.

Разказа, че от пътуванията му в района е видял, че народите имат толкоз общи неща, измежду които и това, че всеки приказва против другите и желанието е за консолидиране с Европа, само че не и тук на Балканите.

" И всеки има по един конник по средата. Заключени в историята, в инфраструктурата изпускаме опция да забележим какъв брой общи неща имаме и какъв брой добре би било да сме общ пазар ", акцентира той.

Източник: 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР