Първата българска въздушна линейка излeтя към страната ни в сряда

...
Първата българска въздушна линейка излeтя към страната ни в сряда
Коментари Харесай

Първият хеликоптер за спешна авиопомощ е на път към България

Първата българска въздушна кола за спешна помощ излeтя към страната ни в сряда заран от производителя в Италия. Това разгласи министър председателят Николай Денков при започване на държавното съвещание. 

В четвъртък в България идва първият от общо шест медицински хеликоптера. След години очакване за пръв път страната ни ще има лични летателни машини, които да работят при незабавни случаи. Официалното показване ще е в петък. Благодарение на въздушната кола за спешна помощ ще се позволяват надалеч по-бързо и донорски обстановки, предава Нова тв.

Досега единствено военният „ Спартан ” летеше в такива случаи, а последният е от вторник. 73-годишен мъж изпада в мозъчна гибел в болничното заведение в Силистра на 29 януари. Той е превозен до болница „ Света Марина ” във Варна, където неговите черен дроб и бъбреци дават късмет на други трима индивида да продължат живота си. 

За да се случи това медици от ВМА и „ Александровска болница ” идват незабавно със „ Спартана ”, обезпечен от военновъздушните сили. „ Няколко души живеят различен живот, което нас ни изпълва със удовлетворение и чисто човешки приятни усеща, че сме свършили нашата работа ”, сподели доктор Вилиян Платиканов, УМБАЛ " Св. Марина “. 

„ Един донор може да избави от четири до шест души. Затова аз приканвам за по-голяма интензивност. Както към координаторите, по този начин и към хората, към които е отправено искане за донорство ”, прикани ръководителят на трансплантационния екип на ВМА проф. Никола Владов.

Шестте медицински хеликоптери ще бъдат разпределени в страната, по този начин по два от тях да могат да покриват идентичен район. „ Това са избавени животи ”, съобщи министър председателят Николай Денков.

Спешна авиопомощ: Първата въздушна кола за спешна помощ се чака у нас тази сряда

В края на юни тази година би трябвало да дойде вторият хеликоптер, който ще бъде в Долна Митрополия. През декември  - и третата машина, в Сливен. 

„ Медицинският хеликоптер ще оказва помощ на хора, потърпевши при произшествия, ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение в друго, ще спомага в донорски обстановки и ще доставя незабавно съоръжение, медикаменти и кръв ”, добави министър-председателят. 

Останалите три хеликоптера ще дойдат до края на 2026 г. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР