Първа копка за стартиране изпълнението на проект „Частично преустройство и

...
Първа копка за стартиране изпълнението на проект „Частично преустройство и
Коментари Харесай

Направиха първа копка за частично преустройство и пристрояване на езиковата гимназия в Ловеч

Първа копка за пускане осъществяването на план „ Частично преустрояване и продължение на съществуваща учебна постройка - ПЕГ „ Екзарх Йосиф I “, гр. Ловеч “, бе направена на 08.12.2021 година в двора на езиковата гимназия.

Проектът е на стойност 1 432 200 лева (с включително ДДС), утвърден от МОН и финансиран по „ Програма за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020-2022 “, Модул 2 - Дейност II. Бенефициент е Община Ловеч. Очакваната стойност след подписаните контракти и действителните действия за осъществяване на плана е 1 313 602 лева (с включително ДДС).



„ Още през 2019 година бяхме заложили да се осъществя това преустрояване на гимназията. Изготвихме плана и с помощта на МОН получихме едно утвърдено финансиране. Освен че ще се осъществя едносменно образование, ще се сътвори налична архитектурна среда, в това число построяването на асансьор и нови кабинети. Ще бъдат освободени пространства в общежитието и там се има 12 нови спални пространства. След 280 дни чакаме на 14 септември 2022 година да режем лентата на тази нова постройка “, сподели кметът Корнелия Маринова.

„ По тази стратегия за цялата страна общо са заделени 210 млн. лв.. Нашето министерство има поредна политика в тази посока - да има еднакъв достъп до качествено обучение, да се учи на една промяна и децата да имат еднакъв старт в живота “, сподели гостът Мария Гайдарова - зам.-министър на образованието и науката, Тя подари на гимназията седемте тома на „ Лица и събития от моето време “ от Симеон Радев.



В ритуала по първата копка участваха зам.-министър Мария Гайдарова, кметът Корнелия Маринова, Радослав Хитов - шеф на ПЕГ„ Екзарх Йосиф I “ и Васил Дунев - шеф на компания „ Ванков-Дунев “ ООД гр. Плевен, която ще извършва СМР.

На церемонията участваха още инж. Светослав Славчев - регионален шеф на област Ловеч, Еленко Начев - шеф на РУО - Ловеч, Светла Атанасова - ръководител на публичния съвет на гимназията, Николай Стоянов - ръководител на учебното настоятелство ръководители и чиновници от администрацията на общината, преподаватели и възпитаници от гимназията. Присъстваха и виновния от община Ловеч екип по плана и представители на строителния и авторския контрол, надлежно инж. Йордан Йорданов и арх. Емилия Христова.



Ремонтът ще продължи 280 дни от датата на първата копка и се планува създаване (частично преустрояване и пристрояване) на независима образователна постройка с топла връзка към образователния корпус за прекосяване на едносменен режим на учебния развой. Новопроектираната постройка е планувана да се извърши с монолитна стоманобетонна структура, тухлени ограждащи стени и покрив с дървена структура с покритие от керемиди. В нея са проектирани две образователни зали на югоизток, санитарни възли и техническо помещение на равнище -3.60. На равнище +-0.00 са проектирани четири образователни зали на югоизток и една на северозапад, склад и санитарни възли. На равнище +3.90 са проектирани две образователни зали, кабинет по изобразяване в подпокривното пространство на двуетажната част и стая за отмора на педагогическия личен състав. Предвидени са стълби, кулоар и асансьор и обезпечена налична архитектурна среда на всички равнища, според Наредба № РД-02-20-2 от 26.01.2021 година 9-те класни стаи и кабинетът ще бъдат обзаведени с 260 стола, 250 едноместни маси, 10 бюра за учителите и 10 бели дъски.

Церемонията по първата копка се допълваше от Общинския духов оркестър, огромна част от който са възпитаници на езиковата гимназия с началник и диригент Тотко Рогашки и прелестното осъществяване на Полина Петрова - ученичка от 12 клас с песента J'taime на Лара Фабиан. Водосвет отслужи отец Любомир Казашки, в събитието взе участие и Общински духов оркестър – Ловеч, с диригент Тотко Рогашки, оповестиха от пресцентъра на община Ловеч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР