Първа копка на реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив ще

...
Първа копка на реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив ще
Коментари Харесай

Здравко Димитров: След Великден стартираме реконструкцията н...

Първа копка на реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив ще бъде направена в средата на май, заяви кметът Здравко Димитров. Това е най-големият обект, който ще започва тази година на територията на общината и е на стойност 70 млн. лева Той е част от „ Интегрирания план за водите на град Пловдив – стадий I ", който се финансира със 115 млн. лева от Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ".

Община Пловдив в лицето на зам.-кмета по строителство Пламен Райчев и ДЗЗД " ДЕЙТА КОНСУЛТ “, представлявано от Сълзица Арнаудова, подписаха през днешния ден контракт за оценка на сходството на капиталовите планове и практикуване на строителен контрол на обект „ Реконструкция, рационализация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг “. Стойността на контракта за контрол е 1 400 000 лева без Данък добавена стойност.

Основната цел, която ще бъде реализирана с рехабилитацията на ПСОВ, е да се понижи навлизането на нездравословни субстанции и биогенни детайли във водоприемника. С цел надеждно и устойчиво филтриране на отпадъчните води ще бъдат осъществени следните действия: създаване на гравитационен канал с дъждопреливник, обвързван непосредствено към водоприемника към река Марица посредством байпасен канал; покачване на отпадъчните води посредством потопени шламови помпи; обособяване на пясък и плаващи в аерирани пясъкозадържатели със зона за задържане на мазнини; първично утаяване в съществуващите първоначални радиални утаители; биологично филтриране за премахване на въглерод, азот и фосфор; отнасяне на утайките по плануванаъа технология в идейния проект; за обезводнената наслойка ще се построи оборудване за термично изсушаване на утайката, което е проектирано за по-нататъшно понижаване на масата й и постигане на централизация на изсъхнало вещество до 85-90%. Третирането разрешава разнообразни решения за нейното неутрализиране.



През февруари 2020 година бе подписан и контракт сред Община Пловдив и ДЗЗД " ПСОВ ПЛОВДИВ 2018 “ за строителните действия по модернизацията на пречиствателната станция. В обединяването, което го извършва влизат,,ГБС ПЛОВДИВ “ АД,,,ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ “ АД и,,ЕКО-ПРОЕКТ 2000 “ ООД, с подизпълнител " Кристална вода “ АД. Срокът за осъществяване е 730 календарни дни.

Припомняме ви, че повече от три години лишиха процедурите по възлагане на плана за реорганизация на пречиствателната станция. На 2 април 2018 година е оповестена открита процедура за възлагане на социална поръчка с предмет: „ Определяне на реализатор за консултантска услуга по отношение на реализация на план „ Интегриран план за водите на град Пловдив - Етап 1” по обособени позиции: Обособена позиция 2 „ Оценка на сходството на капиталовите планове и практикуване на строителен контрол на обект „ Реконструкция, рационализация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг”. След решение от 5 декември 2019 година на Комисия за защита на конкуренцията процедурата е прекъсната. С решение от 31.12.2019 година е открита социална поръчка с предмет: " Оценка на сходството на капиталовите планове и практикуване на строителен контрол на обект " Реконструкция, рационализация и доизграждане на ПСОВ Пловдив - инженеринг ". Неколкократното обжалване на процедурата на разнообразни стадии от нея в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд значително забавиха сключването на контракта, който през днешния ден към този момент е реалност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР