Първа инвестиционна банка и Инвестбанк показват капиталов недостиг при стрес

...
Първа инвестиционна банка и Инвестбанк показват капиталов недостиг при стрес
Коментари Харесай

ПИБ и Инвестбанк с капиталов недостиг на стрес теста на ЕЦБ

Първа капиталова банка и Инвестбанк демонстрират финансов дефицит при стрес тестванията на Европейската централна банка, които бяха оповестени довечера. 
 Fibank мина сполучливо прегледа на качеството на активите и стрес теста  Стабилни ли са българските банки? ЕЦБ афишира през днешния ден резултатите от стрес тестванията  Българска народна банка след стрес тестванията: Налага се промяна на банковите активи с 665 млн. лв.
Обект на инспекцията бяха шест банки - УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа капиталова банка АД, Централна кооперативна банка АД и Инвестбанк АД.

Цялостната проверка се състоеше от обзор на качеството на активите и стрес тест, който демонстрира по какъв начин биха се трансформирали финансовите позиции на банките при предполагаем базов и отрицателен сюжет в границите на три години - от 2019 до 2021 г. 

Необходимостта от в допълнение подсилване на финансовите позиции е избрана въз основа на същите прагови съотношения като в предходните стрес проби: съответствие на базовия личен капитал от първи ред (БСК1) в размер на 8% за прегледа на качеството на активите и базовия сюжет на стрес теста и 5,5% за усложнения сюжет на стрес теста. Съотношението на БСК1 е основен измерител на финансовата резистентност на една банка.

Резултатите демонстрират, че ПИБ и Инвестбанк отговарят на минималното условие за финансова адекватност от 8%, но и при базовия, и при отрицателния сюжет на стрес теста при тях се регистрира дефицит.

Капиталовият дефицит на ПИБ е 135 млн. евро при базовия сюжет и 262 млн. евро при отрицателния сюжет, а този на Инвестбанк - 14 млн. евро при базовия сюжет и 51 млн. евро при отрицателния сюжет.

Останалите четири банки – УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД и Централна кооперативна банка АД – нямат финансов дефицит, защото резултатите им не попадат под съответните прагове, употребявани в прегледа на качеството на активите и стрес теста.



От ПИБ оповестиха, че към 30 юни към този момент са обезпечили 130 млн. евро от спомагателния финансов буфер - 65 млн. евро от облагата за първото полугодие на 2019 година, 37 млн. евро в следствие от въвеждането на новия счетоводен
стандарт и 28 млн. евро погасени заеми и спомагателни обезпечения при инспекцията, като чака в скоро време да набави и останалите средства.

От  Инвестбанк пък показаха, че банката е " доста по-устойчива на неподходящи пазарни условия и финансови шокове спрямо осъществения през 2016 година обзор на качеството на активите ".

" Към юни 2019 година Инвестбанк към този момент е подхванала съответни ограничения по отношение на констатациите от самостоятелния обзор на кредитните досиета, като е направила рекласификация на проблематичните експозиции и оптимизация на рисково претеглените активи ", твърдят оттова.

При огромната инспекция на Българска народна банка през 2016 година на всички 22 банки единствено на ПИБ и Инвестбанк бяха издадени рекомендации за повдигане на капитала. Първа капиталова банка трябваше да усили финансовия си буфер с 206 млн. лв., а Инвестбанк - да вдигне капитала си с 20 млн. лв.. 

Изявления след публикуването на резултатите на ЕЦБ от стрес тестванията изпратиха и останалите четири банки. 

От ОББ разясниха, че банката " е доста добре готова и има обилни финансови буфери, с цел да посрещне изключителни стопански шокове. Оттам регистрират, че при базовия сюжет личният капитал от първи ред за 2019 година е 20.17% при най-малък предел от 8%. При отрицателния сюжет пък банката би била с капитал от 13.94% при предел от 5.50%.

" Много сме горди с резултатите, потвърждаващи рационалната политика за ръководство на риска и счетоводните правила, прилагани от ОББ, които са в цялостно сходство със стандартите на нормативната уредба и интернационалните счетоводни стандарти. Без подозрение това е резултат и от използването на груповите политики и стандарти на нашия акционер, белгийската KBC Груп ", обявиха от ОББ. 

При ДСК  коефициентът на базов личен капитал от първи ред (CET1) на банкатаСК на консолидирана база би се трансформирал от регистрираното към края на 2018 година равнище от 19%, на 19.1% (за 2019 г.) при базов сюжет и на 12.3% (за 2021 г.) при усложнен сюжет. 

" Тези резултати са доста над границата от 8% при базов сюжет и 5.5% при усложнен сюжет, и удостоверяват положителното качество на кредитния портфейл на институцията, както и стабилността на финансовата база при положение на закъснение на стопанската система. По отношение на финансовата позиция, което е и най-важният резултат от процеса на сложна оценка, Банка ДСК сподели безапелационни резултати и непоклатимост ", разясниха от банката. 

От УниКредит Булбанк също показаха, че са удовлетворени от резултатите, защото даже при отрицателния сюжет капиталът на банката е в пъти над минималния предел. От банката дават обещание да спазят напътствията на инспекторите за прекласификация на обособени заеми поради взискателната методология на инспекцията, въпреки че самите заеми се обслужват безпроблемно.

Централна кооперативна банка е посочила най-хубави резултати на стрес теста.

" Капиталовата адекватност на базовия личен капитал от първи ред на ЦКБ, изчислена в края на 3-годишния небосвод на стрес теста, е 17.54% в базовия сюжет и 7.97% в усложнения. Показаните резултати надвишават доста референтните финансови прагове и за ЦКБ не бе открита потребност от каквито и да е спомагателни финансови ограничения ", разясняват от банката.

От Българска народна банка оповестиха още през вчерашния ден, че утвърждават резултатите от инспекцията на ЕЦБ, която е удостоверила резултатите от направената през 2016 година инспекция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР