Партията Шин Фейн спечели историческа победа в парламентарните избори в

...
Партията Шин Фейн спечели историческа победа в парламентарните избори в
Коментари Харесай

Мишел О'Нийл: Започва нова ера в Северна Ирландия

Партията " Шин Фейн " завоюва историческа победа в парламентарните избори в Северна Ирландия, ставайки първата националистическа партия с най-вече представители в Стормонт в Белфаст.

Ето и някои от първите реакции. Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис прикани партиите в провинцията да образуват държавно управление, колкото се може по-скоро. Той добави, че ще се срещне с водачите на партиите в околните дни с вяра Стормонт да проработи допустимо най-рано. 

Ирландският преамиер Михол Мартин поздрави определените и насочи сходен апел за съставяне на държавно управление, което ще работи в полза на всички хора в Северна Ирландия. 
Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън беше измежду първите поздравили Мишел О`Нийл с успеха и вяра Народното събрание да действа още веднъж. Въпреки че също не бърза, Стърджън има намерение да организира референдум за самостоятелност на Шотландия. В отговор Мишел О`Нийл написа в Туитър: " Благодаря за горещите пожелания, Никола. Исторически ден за хората тук. Започва нова епоха ".
В 101-годишната история на Северна Ирландия за първи път партия на националистите е най-голямата в Стормонт. Съгласно спорзумението от Разпети петък най-голямата юнионистка и най-голямата националистка партия си поделят властта, като според от това, коя е по-голяма се поделят и постовене на първи министър и заместител. В съответния случай постът на първи министър се поставя на водача на " Шин Фейн " в Северна Ирландия Мишел О`Нийл, само че тя не може да ръководи сама, в случай че юнионистите не излъчат техен представител за заместител. Ето за какво е допустимо още от първия ден след изборите да се стигне до политическа рецесия, тъй като Демократичната юнионистка партия съобщи преди вота, че няма да взе участие в държавно управление, в случай че не бъде отстранен Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговиятга след Брекзит. 
" Шин Фейн " е за оставането на Протокола, тъй като той е гаранция, че няма да възникне твърда граница с Република Ирландия. Освен това " Шин Фейн " желае обединяване с Република Ирландия и въпреки и да споделя, че това не е приоритет за момента, то е още един мотив за паника за централните управляващи в Лондон. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР