Партията попита защо е държавна тайна на кой търговец Булгаргаз“

...
Партията попита защо е държавна тайна на кой търговец Булгаргаз“
Коментари Харесай

ГЕРБ напусна заседанието на енергийната комисия, определи я като пародия

Партията попита за какво е държавна загадка на кой търговец „ Булгаргаз “ е продала синьо гориво
Изслушванията за газовите покупко-продажби в комисията по енергетика на Народно събрание беше засекретено. Председателят на комисията Радослав Рибарски от „ ИТН “ предложи то да бъде закрито за публицисти и да не се излъчва онлайн от уеб страницата на Народното събрание, защото се чака да има сензитивна и конфиденциална информация.

Заседанието е отдадено на договорката за продажбата на природен газ от „ Булгаргаз “ на 4.02.2022 година на държавната газова борса, когато бяха изтъргувани големи количества от синьото гориво в границите на 3 секунди. Министърът на енергетиката Александър Николов не взе участие в съвещанието, защото е в командировка в чужбина.

От ГЕРБ стачкуваха решението за засекретяване на комисията и попитаха за какво съставлява държавна загадка на кой търговец „ Булгаргаз “ е продала синьо гориво.

„ Енергийната комисия се оказа подигравка, тъй като заместник-министъра, шефа на „ Булгаргаз “ и шефа на газовата борса нямат допуск до класифицирана информация, а това бяха хората, които могат да дават отговор на нашите въпроси. В същото време те знаят кой са компаниите т. е едни хора без допуск знаят кои са компаниите. А вие- медиите и българското общество - нямате право да знаете, макар че и вие нямате допуск. Това не е ли нарушаване на закона? “, попита Делян Добрев от ГЕРБ.

„ При търговията с сила, която не е по-различна от тази с газа тази информация е публична- както продавачите, по този начин и купувачите. Единствената потребна информация беше от шефа на ДАНС, който ни сподели какви са количествата, купени от тези компании и на какви цени. Когато ги разберете, ще научите доста за новото ръководство на „ Булгаргаз “ и на страната “, изясни депутатът.

Информацията, която имат от ГЕРБ не може да бъде споделена

„ Намираме се в неуместна обстановка, вие ме питате, аз знам отговорите, само че не мога нищо да ви кажа. В същото време хора без достъп за класифицирана информация знаят всичките тези отговори “, сподели Добрев.

„ Това ръководство пристигна с заричане за бистрота, а такава не виждаме. Не можем да разберем кой е взел трохите, а камо ли баницата? “. Делян Добрев повтори, че задачата е делът на „ Булгаргаз “, който е момента е 95% да бъде разграничен сред медиаторите, които ще натоварят потребителите. Според него делът ще стане на половина – „ ръководещите пробват да накарат „ Булгаргаз “ със законодателни промени да продава силата за бизнеса у нас на доста по-висока цена, в сравнение с може “. Той беше безапелационен, че всички компании ще платят по-висока газ и стоките в магазините ще станат още по-скъпи.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР