Партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, запазиха мнозинството си в оспорвани

...
Партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, запазиха мнозинството си в оспорвани
Коментари Харесай

Вотът в Калатуния: Удар по испанския премиер Мариано Рахой

Партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, резервираха болшинството си в оспорвани избори, написа "Гардиън " и отбелязва, че испанското държавно управление на Мариано Рахой (на снимката) не реализира задачата си - да парира опасността от сепаратисткото придвижване.

Движението за самостоятелност на Каталуния завоюва районните избори, трагичен и непредвиден резултат, който ще има голямо отражение освен върху Испания, само че и върху Европейския съюз, разяснява "Индипендънт ". Резултатът е мощен удар за Мариано Рахой, който свика изборите с упованието посредством безапелационна победа да затвърди контрола на Мадрид над Каталуния. Вместо това в този момент испанският министър председател е изправен пред опцията от продължителна борба с нова ръководеща сепаратистка коалиция в Барселона.

Отстраненият районен водач Карлес Пучдемон нощес изрази мощно удовлетворение от триумфалното завръщане на сепаратистките партии след мощно оспорваните избори, победа, която отваря трагична нова глава в сепаратистката рецесия в Испания, отбелязва "Телеграф ".

Изданието разяснява също, че сепаратистките партии са опровергали социологическите прогнози, че след изборите ще има парламент без някой, който да има цялостно болшинство. Заплаха от блокаж в Каталуния след изборите, написа немският "Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

За пръв път съперниците на независимостта са първа политическа мощ в каталунския парламент, само че сепаратистите резервираха безспорното си болшинство. Не единствено поради това районът е изправен пред сложни времена. Всъщност нищо не се промени и заплахата всичко да си продължи постарому е огромна - тъй като изборните резултати още един път демонстрираха какъв брой надълбоко разграничена продължава да е тази испанска област, отбелязва вестникът.

"Уолстрийт джърнъл " разяснява, че успеха на сепаратистките партии е отражение на мощната поддръжка за независимостта на района измежду локалните гласоподаватели, а "Вашингтон пост " написа, че на фона на рекордна изборна интензивност министър председателят Мариано Рахой е претърпял сериозен крах.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР