Партиите не постигнаха съгласие за актуализацията на бюджета на заседанието

...
Партиите не постигнаха съгласие за актуализацията на бюджета на заседанието
Коментари Харесай

Партиите и президента не се разбраха за актуализацията на бюджета на КСНС |

Партиите не реализираха единодушие за актуализацията на бюджета на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Това се разбра от изявленията на водачите на партиите след съвещанието.

Председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН), съобщи след срещата по бТВ, че мястото за спор по тематиката е в Народното събрание, проектобюджета е импортиран от служебния кабинет в Народното събрание и следва разискването му в зала.

„ Фокусът беше преместен. Не беше мястото в Президентството да се дебатират тези въпроси. Смятам, че народните представители напълно скоро ще стартират да се занимават с този въпрос. В сряда първа точка в дневния ред ще бъде конституирането на комисиите. Имам уверението от сътрудниците, които ще бъдат в бюджетната комисия, че още в сряда ще има съвещание, в случай че такава бъде определена и ще стартира работа по актуализацията “, изясни Митева.

По време на КСНС са били показани отчети, обобщаващи претекстовете за актуализация на служебния кабинет. „ Разбирам терзанията на президента, той е подложен в особена обстановка – пред президентски избори и пред вероятността за нов длъжностен кабинет. Смятам обаче, че отговорността за актуализацията на бюджета е на народните представители на Народното събрание “, добави тя.

Актуализация ще има, само че не с параметрите на служебния кабинет

Според Иваа Митев множеството парламентарно показани водачи са се оповестили „ за “ актуализация на бюджета, само че не с параметрите, препоръчани от служебния кабинет.

„ Няма да има общо мнение, което да е изразено обществено, защото всички участници от страна на парламентарните групи считаме, че тематиката за актуализацията на бюджета би трябвало да се дебатира в Народното събрание “, съобщи и Десислава Атанасова (ГЕРБ). От ГЕРБ счита, че би трябвало бързо да им се връчи мандата като втора политическа мощ и Атанасова още веднъж съобщи, че ще го върнат.

ГЕРБ: На България е нужно незабавно държавно управление

„ На България е нужно незабавно държавно управление. Три партии към този момент са декларирали, че са подготвени да предложат състав на Министерски съвет. Тоест – не трябва да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа мощ “, безапелационна бе Десислава Атанасова.

Нинова: Няма потребност от още пари за ваксини

При съществуване на 2,5 млн. ваксини на „ Пфайзер “ няма потребност да се дават нови 16 млн. лева за още 1,5 млн. дози. Това е декларирала ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на Консултативния съвет за национална сигурност, призован от президента Румен Радев. Тя съобщи, че по време на срещата е сложила въпроса за обществените разноски и за спомагателни средствата за строителните компании, които стопираха работа. Тя добави, че са коментирани тематиките, свързани с преизчисляването на пенсиите и актуализацията на бюджета.

„ Ние сме „ за “ актуализацията на бюджета, само че не тази, която внася служебния кабинет – има потребност от корекции сред първо и второ четене. Срещнах схващане от министъра на финансите и на президента, че партиите сме свободни да вършим оферти “, уточни Нинова.

Притеснява ни, че предлаганият бюджет е конструиран, очаквайки средства от Плана за възобновяване, сподели ръководителят на групата на „ Демократична България “ в Народното събрание Христо Иванов.

„ Относно Коронавирус ограниченията стигнахме до това, че явно България навлиза в нова вълна и би трябвало да се активизира цялата мощност на страната, с цел да се отговори съответно на обстановката. Волята на „ Демократична България “ е да създадем всичко, с цел да подкрепим преди всичко здравните служащи, които са на първа линия “, уточни той.

Манолова обезпокоена от неналичието на единодушие

Председателят на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! " Мая Манолова сподели, че е обезпокоена от неналичието на минимално единодушие на парламентарните партии във връзка с рисковете пред България и възможните бъдещи рецесии - мигрантската, здравната, обществената с растежа на цените.
Според нея партиите към този момент са в предизборна акция и се интересуват единствено от личните си партийни ползи, а не от проблемите на българските жители. " Жалко е, че не схващат отговорността пред хората, която имаме. Цинично е да има събрани близо 2 милиарда лв. повече в приходната част на бюджета и поради неналичието на съгласие хората да не могат да бъдат подкрепени ", сподели Манолова.

Без Има Такъв Народ няма трети мандат

„ За третия мандат Иванов разяснява, че „ Демократична България “ осъзнава, че страната има потребност от ръководство. Единствения късмет за това е към третия мандат. Имаме ясни задължения в нашето предизборно съглашение, в което е включено, че не можем да подкрепим държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия “, добави Иванов.

Той разясни, е в случай че Има Такъв Народ не трансформират позицията си за поддръжка при никакви условия за третия мандат хипотезата за държавно управление отпада. „ Без Има Такъв Народ няма смисъл от подобен диалог. Не можем да участваме в държавно управление, което се употребява с поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Формула за сформиране на кабинет е допустима. Трудна ще е, по тази причина апелът ни е за договаряния преди този момент “, сподели още Христо Иванов.

Относно думите на ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, че джипката към този момент се кара от Иво Прокопиев, Иванов съобщи, че Карадайъ тери кавги. „ Движение за права и свободи се усеща толкоз изолирана, толкоз лишена от всякакво политическо обръщение, че се занимава с доста евтини тайни теории. Тяхно право “, разясни той.

Без обща позиция и за мигрантите от Афганистан

Относно мигрантската рецесия са били показани данни, само че не е имало обща позиция. Ива Митева изясни, че всички представители са се обединили към мнението, че тематиката би трябвало задълбочено да се разиска в Народното събрание и незабавно да се подхващат ограничения

Десислава Атанасова заяви, че по време на съвещанието е имало гласоподаване служебният министър на стопанската система Кирил Петков да не бъде позволен поради проблема с двойното му поданство. " Не може жител на непозната страна да участва на сходен вид диалози и срещи ", сподели тя и добави, че всички представители на партиите, като се изключи Христо Иванов, са дали своят вот Петков да не бъде допускан на КСНС.

Присъствалите на съвета отхвърлиха детайлности за данните показани им от вътрешния министър, защото били секретни,.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР