Партигейт се завърна, но настроението в Уестминстър се промени -

...
Партигейт се завърна, но настроението в Уестминстър се промени -
Коментари Харесай

Спаси ли Путин Борис Джонсън?

" Партигейт " се завърна, само че настроението в Уестминстър се промени - към този момент. Започналият нов епизод за наблюдаващите, които наблюдават последния сезон на " какво се случва във Англия ", отпадна със известието на лондонската полиция, че ще издаде 20 санкции за обществени събирания в щаба на държавното управление в нарушаване на разпоредбите за COVID-19.

Това е първият огромен прогрес, откогато полицията разгласи, че ще проверява поредност от празненства, извършени на Даунинг стрийт и Уайтхол в другите стадии на ограничавания поради пандемията. Макар че политиката остава нестабилна, за малко повече от месец, откогато съветският президент Владимир Путин подреди на войските си да нахлуят в Украйна, по този начин нареченият " партигейт ", за който доста наблюдаващи в Уестминстър предвидиха, че ще смъкна от власт английския министър председател, беше преместен настрана.

Няколко депутати от Торите, имащи решаващо значение, защото разполагат с властта да изритат Джонсън от поста на партиен водач, а с това и от поста на министър-председател, се размислиха пред лицето на съветската експанзия и стигнаха до заключението, че в този момент не е моментът за промяна на управлението. Решението за налагане на санкции обаче още веднъж слага в центъра на вниманието скандал, който Даунинг стрийт № 10 искаше да не помни, и повдига нови въпроси за бъдещето на Джонсън. Информацията за наказванията към този момент е лимитирана, като полицията съобщи, че няма да разпознава санкционираните или за кои събития се отнасят санкциите. Държавните чиновници може даже да не би трябвало да афишират, че са получили санкция, според от равнището им на достъп до класифицирана информация, а от държавното управление не се чака да разяснява каквито и да било дисциплинарни ограничения.

От Даунинг стрийт потвърдиха, че няма да дават детайлности за никого от засегнатите, с изключение на за министър-председателя и секретаря на кабинета Саймън Кейс. Повечето депутати от Консервативната партия са съгласни, че са в състояние на изчакване, до момента в който не се разбере дали самият Джонсън ще получи санкция - нещо, което може да отнеме месеци. Някои обаче предвиждат, че министър-председателят ще преживее абсурда, защото обстановката в Украйна се е влошила фрапантно. Един от депутатите от Торите, който подлага на критика Джонсън, съобщи, че има " чувството, че прекосяваме през сеизмично историческо събитие и министър председателят демонстрира вярно водачество в подобен миг. Страхувам се, че смисъла на партиите, които нарушават разпоредбите, е намаляло ".

Той добави, че такова е чувството и измежду членовете на партията и локалните деятели - значимо, тъй като депутатите нормално се съветват с тях, преди да призоват за промяна на Джонсън. Андрю Бриджен, реакционер, който отдръпна писмото си на съмнение към Джонсън, съобщи пред " Дейли телеграф ": " Ако на следващия ден има избор на съмнение към министър-председателя, ще би трябвало да гласоподавам за него, тъй като в противоположен случай ще се озовем в ръцете на господин Путин. " Трети народен представител, член на отцепническата секта, определен през 2019 година, повтори това, като съобщи, че е мъчно да се види по какъв начин министър председателят може да бъде " преместен " в този момент. Други допуснаха, че връзките сред Даунинг стрийт № 10 и неговата партия са се подобрили след подмолните разбърквания предишния месец.

Накърнен образ

Войната в Европа може и да е засилила позициите на министър-председателя, само че нещата могат бързо да се трансформират. Високопоставен реакционер предизвести: никой не трябва да приема, че оборване на лидерския пост е изключено. Джеймс Джонсън, създател на социологическата организация JL Partners, съобщи, че концепцията за " украински отскок " на премиера не е намерила отражение в публичните настройки. " Фокус групите настояват едно и също нещо поредно от януари насам – имиджът на премиера е доста оскърбен и резултатите от абсурда “партигейт “ върху образа му към момента играят съществена роля ", сподели той. " Това се загатва на видно място всякога, когато попитам за държавното управление и премиера - повече, в сравнение с за Украйна. "

Потвърждението, че чиновниците на Даунинг стрийт и Уайтхол са нарушили закона, повдига и опцията министър-председателят да е подвел Камарата на общините, когато преди този момент е твърдял, че не са нарушени никакви правила. Подвеждането на Камарата на представителите обичайно се смята за въпрос, обвързван с подаване на оставка. Наскоро някогашният министър от кабинета Андрю Мичъл съобщи на среща, отдадена на битката с корупцията: " Ако ви се размине, че не казвате истината в деловодството, това подкопава всички наши цивилен свободи, всички наши човешки права и съгласно мен Народното събрание би трябвало да заеме доста по-твърда позиция. "

Говорителят на Джонсън твърдеше тази седмица, че той отхвърля да е подвел Камарата на представителите. След като издържи през днешния ден на следващата неуместна част от въпросите на министър-председателя, скоро по-късно Народното събрание ще прекъсне работа за двуседмична великденска почивка. Това ще послужи за разпръскване на напрежението в Уестминстър в комфортен за Джонсън миг, без да има насоки по кое време продължаващото полицейско следствие може да завърши или да докара до нови санкции. Отново наподобява, че тактиката на Джонсън за оцеляване ще зависи от това дали ще може да се държи крепко и дали ще успее да се измъкне. / БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР