Пародонтозата е заболяване, което засяга пародонта или комплекса от тъкани,

...
Пародонтозата е заболяване, което засяга пародонта или комплекса от тъкани,
Коментари Харесай

Ето какво може да ви предпази от пародонтоза

Пародонтозата е заболяване, което визира пародонта или комплекса от тъкани, заобикалящи всеки зъб. Всички те имат извънредно значими функционалности в устната празнина.

Първо, посредством тези тъкани зъбите получават значими хранителни субстанции - кръвоносните съдове са ситуирани в пародонта. 

На второ място е функционалността на зъбните тъкани да задържат и фиксират зъба в гнездото му.

На трето място, това е отмерено систематизиране на дъвкателното натоварване върху зъбите - тъй че те да се износват и деформират допустимо минимум. Пародонтът е като въздушна възглавница в автомобил, която пази зъбите от обезценка.

Здравият пародонт, съдържащ доста имунни кафези, служи като преграда и не разрешава на патогените да доближат до корена на зъба.

Той взе участие в регулирането на силата на дъвчене. Нервните окончания, ситуирани в пародонталните тъкани, контролират силата на дъвкателните придвижвания според от естеството на храната и положението на зъбните редици.

Всички тези функционалности се извършват от здравия пародонт. Но какво се случва, в случай че се развие пародонтална болест?

Как се демонстрира пародонтозата и какъв брой е рискова?

Ходът на болестта нормално се разделя на три стадия. На първия стадий няма забележими признаци - пародонтът последователно отслабва, губи своите защитни свойства. Но пациентът даже не подозира за това и не подхваща никакви ограничения.

На втория стадий от развиването на болестта се появяват признаци - сърбеж на венците, възприятие на дискомфорт при дъвчене (особено твърда храна, да вземем за пример ябълки, ядки, моркови), чувство за туптене в региона на венците. Когато човек яде, той вижда, че части храна от ден на ден се забиват сред зъбите. Често към този момент на този стадий се появява неприятен мирис, който не е обвързван с храненето.

Третият стадий е същинско злополучие - зъбите стават преносими, стартират да реагират с болежка на студена, гореща, кисела или сладка храна, венците се оголват. Цветът на венците се трансформира от здравословно блестящо розово до неясно (поради нарушено кръвоснабдяване). Между зъба и венците се образуват „ джобове “, в които се натрупват храна и плака. В бъдеще зъбите в това число даже здравите, които не са наранени от кариес, могат да паднат.

Защо поражда пародонтоза?

Може да има доста аргументи за развиването на пародонтоза, само че за нейното пораждане е належащо да са налични най-малко 2-3 фактора.

Честите аргументи включват:
Неправилна захапка с нарушаване на разпределението на дъвчещия товар. Хронично увреждане на венците - да вземем за пример постоянна консумация на доста твърда храна или остри ръбове на развалени и нелекувани зъби. Хиповитаминоза - недостиг на витамини А, С, Е, витамини от група В или нарушаване на тяхното асимилиране Недостатъчно качествена грижа за устната празнина
Как да избегнем пародонтоза?

Най-простото и най-важното предписание - това, което всеки може да направи, е да се грижи за здравето на зъбите и венците си.

Затова изборът на подобаваща паста за зъби е от решаващо значение - тя би трябвало освен да ги почиства от плака, само че и да оказва помощ за понижаване на рисковете от пародонтоза. Профилактичните пасти за зъби съдържат детайли, които имат антисептични свойства и покачват способността на пародонта да се регенерира, само че количеството абразивни частици в тях е много малко, с цел да се понижи вероятната контузия.

Ако се оплаквате от кървящи венци и отичане на тъканите към зъбите или нараснала сензитивност, двата признака могат да бъдат доказателство за възходящ риск от пародонтоза.

Просто си създайте добър табиет - два пъти дневно, заран и вечер, в продължение на 3 минути, интензивно мийте зъбите си с профилактичната паста за зъби.

Ежедневната грижа за устната празнина би трябвало да допълните и със следните елементарни процедури:
Изплаквайте устата си с топла вода след всяко хранене - 2 минути дневно. Използвайте конци след всяко хранене - още 2 минути дневно.
Това значи, че в случай че всекидневно отделяте по 10 минути за зъбите си, ще се предпазите освен от кариес, само че и от пародонтоза. 

 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР