Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проучи възможността за

...
Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проучи възможността за
Коментари Харесай

Eнергийният министър търси европари за 3 проекта за пренос на газ

Парламентът разпореди на министъра на енергетиката да изследва опцията за европейско финансиране на три плана за транспорт на газ на стойност 825 млн. лв..

Освен това се планува до 1 май енергийният министър да усили капитала на " Булгартрансгаз " с 200 млн. лв., като средствата се употребяват за подготовката и реализацията на плановете.  

Депутатите одобриха решение за самодейността за Вертикален кулоар на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, с която се обезпечава опция за транспорт на спомагателни размери природен газ от разнородни източници.

Реализацията на плановете е от голямо стратегическо значение и поради идното от 1 януари 2025 година прекратяване на преноса на съветския газ през Украйна и обстоятелството, че структурата на " Булгартрансгаз " не разрешава да бъде сменен напълно транзитираният съветски газ през мрежата ѝ и ще обезпечи техническа опция на газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз " ЕАД за транспорт на възходящите количества природен газ от разнородни надеждни източници.

За да резервира България мястото си на газовата карта на Европа и с цел да бъдат обезпечени нужните количества за Централна Европа, е належащо в интензивен порядък да бъдат осъществени плановете за повишение на потенциалите за транспорт на газ от Гърция към България и от България към Румъния.

По време на дебата присъединяване взеха най-вече депутатите от опозицията в лицето на " Възраждане " и  Има Такъв Народ. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР