Парламентът успя да събере кворум от 125 гласа за извънредното

...
Парламентът успя да събере кворум от 125 гласа за извънредното
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда дали да се отмени машинното гласуване

Парламентът съумя да събере кворум от 125 гласа за изключителното съвещание, на което се дебатира дали машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори да бъде анулирано или не. Регистрираха се народните представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и "Воля ". Миналия петък партията на Мустафа Карадайъ и Българска социалистическа партия провалиха кворума и съвещание нямаше.

Промените в Изборния кодекс са импортирани от парламентарната група на ГЕРБ. Шефката й Даниела Дариткова ги отбрани, базирайки се на многочислените констатации за несъвършенствата на машинното гласоподаване, установени от ЦИК. Тя посочи, че за евровота в 146 секции няма подаден глас през машина.

„ В още 295 или 9,9 % машинно дали своят вот под 10 гласоподаватели “, сподели още доктор Дариткова. По думите й 72,3 % от са предпочели да гласоподават с хартиена бюлетина, включително и знакови бранители на машинното гласоподаване. Тя регистрира, че локалните избори се организират в два тура и в две поредни недели и в случа на балотаж всички машини би трябвало да се върнат, сертифицират, изпратят назад в секциите в извънредно къси периоди.

„ По данни на специалистите дължината на протокола от машинното гласоподаване ще доближи 10-15 метра “, уточни още Дариткова. Според нея отчитането на машинния и хартиения избор ще провокира забавяния. Тя акцентира, че няма машинно броене на вота, а единствено машинно гласоподаване с ръчно броене на вота. Освен това на изборите за Европейски парламент е регистрирано неточно броене на преференциите при машинно гласоподаване.

"На локалните избори съществува сериозна заплаха да се нарушат изборните резултати и те да бъдат оспорвани ", посочи още ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ. Затова партията предлага на локалния избор през 2019 година да не се ползва машинно гласоподаване.

"Наистина, в случай че ценим демократичното право на всеки българин да гласоподава за свои представители в локалната власт, би трябвало да преосмислим използването на машинното гласоподаване. Ще помоля бранителите му да не внушават подправени очаквания, че това е панацея против купения и корпоративен избор ", добави доктор Дариткова.

"ДПС няма да поддържа препоръчаните промени в Изборния кодекс. Основният ни претекст е, че най-слабото звено в изборния развой са секционните комисии. Това е по този начин от началото на демокрацията. Там се правят голям брой нарушавания на закона заради отмалялост, нехайство, съзнателно ", опонира й от трибуната заместник-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той посочи, че придвижването желае да откри модел, при който секционните изборни комисии да не вземат участие в преброяването на гласовете, защото това води до едно съмнение измежду жителите. Движение за права и свободи ще упорства освен за машинно гласоподаване, само че и за машинно броене. Така няма да има невалидни бюлетини, няма СИК-ове да броят.

"За нас на последните избори машинното броене бе саботирано преднамерено. Бяха извадени нелепи доводи от държавните органи. За нас страната има нужния потенциал да се оправи с машинното броене. Саботаж беше и наемането на машини за гласоподаване на цената на нови. Още тогава ние предложихме да се произведат машини ", сподели още Цонев. Движение за права и свободи не споделя изказванията, че машинното гласоподаване беше неуспех.

"Това беше един предупреден неуспех, който в този момент може да изправим. Дайте сред първо и второ четене да отстраним проблемите и за локалните избори да въведем машинно гласоподаване и броене. Ние през днешния ден няма да подкрепим законопроекта на ръководещите, а сред първо и второ четене ще създадем нашите оферти, които ви показах през днешния ден ", приключи Йордан Цонев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР