Парламентът търси изход от правния казус, в който изпадна след

...
Парламентът търси изход от правния казус, в който изпадна след
Коментари Харесай

Става ясно дали депутатите са променили Закона за НСО

Парламентът търси излаз от правния проблем, в който изпадна след яростен скандал в пленарната зала.

Сериозно напрежение измежду депутатите в залата породи през вчерашния ден поради кворума при гласуването на измененията в Закона за НСО, препоръчани от ръководителя Ива Митева. Скандалът стигна връхната си точка, когато парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия напуснаха залата и по този метод провалиха кворума преди гласуването.

Объркване настъпи от това, че не стана ясно дали законопроектът е признат. Таблата в залата демонстрираха, че е минал. Общо гласувалите обаче бяха единствено 100, а за кворум са нужни 121, изясни председателстващият съвещанието Росица Кирова. Тя уточни, че съгласно нея законопроектите не са признати.

Депутати желаеха гласуването да се спре, а Кирова съобщи: „ Това, че не сте съгласни с решението и не сте си обезпечили задоволително болшинство, с цел да мине, не е моя грешка”, обърна се тя към народните представители от „ Има подобен народ”.

„ Председателят на Народно събрание сега безусловно не е в час и не знае какво прави. Просто не може да разгласи нищо”, захапа съпартийката си Ива Митева пък Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Депутати желаеха нова поименна инспекция на кворума, преди да се направи прегласуването на закона. След продължителни разногласия тя бе направена и стана ясно, че в залата има 125 депутати. Законопроектът беше прегласуван, като при процедурата гласоподаваха 102-ма депутати.

Днес се чака ръководителят на Народното събрание Ива Митева да разгласи признати ли са измененията в закона, или не, и дали ще падне защитата на основния прокурор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР